Bijbeluitgever komt met Mannenbijbel en Vrouwenbijbel

Interieur van de protestante kerk de Bantsiliek in Bant, Flevoland. KOEN SUYK Beeld anp
Interieur van de protestante kerk de Bantsiliek in Bant, Flevoland. KOEN SUYKBeeld anp

Lezen mannen de Bijbel anders dan vrouwen? Jazeker, denkt bijbeluitgever Jongbloed uit Leeuwarden. Volgend jaar komt het bedrijf daarom met een heuse 'Mannenbijbel' en 'Vrouwenbijbel'. Het zijn speciale edities voor hem en haar van de in behoudende protestantse kringen uiterst populaire Herziene Statenvertaling (HSV).

Over de inhoud wil Jongbloed nog niets zeggen omdat 'het concept' nog 'in ontwikkeling' is. "Het is een Bijbel die aansluit bij de leefwereld van mannen en vrouwen", is alles wat uitgever Klaas van der Kamp erover kwijt wil. Wel belooft hij dat de complete bijbeltekst integraal wordt afgedrukt. Alleen is de uitleg speciaal toegesneden op mannen en vrouwen. "En dat gebeurt vanuit een orthodoxe visie. Het is niet bijbelkritisch, de teksten worden niet uit elkaar gehaald." Mogelijk wordt ook het uiterlijk aangepast met een kaft voor behoudende mannen en een kaft voor behoudende vrouwen.

Lucratieve bezigheid
Nog niet zo lang geleden moesten orthodoxe protestanten het doen met één Bijbel. Te weten de Statenbijbel uit 1637, doorgaans uitgevoerd met een diepzwarte kaft. Uit de band springen kon met een editie met een gouden pronkslotje - maar dat was het wel.

Sinds kort is alles anders. De grootste Nederlandse bijbeluitgever heeft ontdekt dat Gods Woord verkopen aan specifieke doelgroepen een uitermate lucratieve bezigheid is, vooral bij bijbelliefhebbers van behoudende signatuur. Dat begon toen een paar jaar geleden de Herziene Statenvertaling verscheen, een uitgebreide revisie van de klassieke vertaling. In het kielzog van deze Bijbel bracht de uitgever vorig jaar een jongereneditie op de markt, met foto's en uitlegtekstjes.

Meer speciale Bijbels
Commercieel is deze uitgave een enorm succes, vertelt Van der Kamp. Exacte cijfers wil hij uit concurrentieoverwegingen niet kwijt. Wel zegt hij dat er 'enkele tienduizenden' exemplaren van over de toonbank zijn gegaan. De rinkelende kassa's motiveren de Friese uitgever om nog veel meer speciale Bijbels te maken. Zo verschijnt deze week nog een Studiebijbel van de Herziene Statenvertaling. Van der Kamp: "Weet je wat zo mooi is? Onze commerciële en missionaire opvatting liggen hiermee precies in elkaars verlengde."
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden