Bijbelleraar verzint uitkomst profetieën

Al jaren toert hij door Nederland en Vlaanderen langs evangelische en baptistengemeenten. Op zondagen houdt 'bijbelleraar' Frank Ouweneel uit Emmen gerust twee spreekbeurten in twee uithoeken van het land. Zijn boodschap: actuele gebeurtenissen, zoals de economische crisis of de nucleaire ramp na de tsunami in Japan, zijn de verwerkelijking van profetieën uit de Bijbel. Daarmee zijn ze het bewijs dat de wederkomst van Christus nabij is.

Ouweneel (1950) verkondigt zijn boodschap ook op dvd. Zijn oeuvre, te koop via zijn website, beslaat enkele tientallen titels, zoals 'Licht van de Bijbel over de huidige ontwikkelingen in de wereld' of 'De toekomst volgens de profetieën van de Bijbel'.

Maar soms lijkt Ouweneel al te graag te willen dat voorspellingen uit de Bijbel uitkomen. Om zijn betoog van de naderende wederkomst van Christus te onderbouwen, gebruikt hij voorbeelden van gebeurtenissen die nooit hebben plaatsgevonden. Of hij verwijst naar artikelen uit kranten en tijdschriften die niet bestaan.

De website Goedgelovig en het Nederlands Dagblad meldden gisteren hoe twee van Ouweneels toehoorders zijn voorbeelden en aangehaalde bronnen natrokken, omdat zij zich verwonderden over de verbanden die de bijbelleraar schetst. Zo toonde Ouweneel in een presentatie een kaart die de mate van radioactiviteit van de wereldzeeën zou tonen - ten teken dat de mens de aarde langzaam vernietigt. Navraag bij deskundigen leerde echter dat de kaart het zoutgehalte van de zeeën weergeeft.

De twee toehoorders zochten ook naar tijdschriften waarnaar Ouweneel verwijst, met titels als Muslim Spectrum, Religion World Panorama en Economy Telescope. In geen enkele bibliotheekcatalogus bleken die titels voor te komen.

Geconfronteerd met deze bevindingen liet Ouweneel weten dat hij in de naspeuringen 'een aanval van de satan' ziet.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden