Bijbel Tapes: met goede dictie is de Schrift spannend als een thriller

Bram van der Vlugt tijdens de opnamen van de Bijbel Tapes

Het is monnikenwerk, de audiobijbel waarvoor regisseur Peter te Nuyl alle boeken uit de Schrift omwerkt tot hoorspelen. Evangelisatie is hoogstens een onbedoeld neveneffect: de Bijbel Tapes komen uit ongelovige handen en mikken op een seculier publiek. Deze week verschijnen de eerste drie 'boeken'.

'De Bijbel als audiofilm', noemen de makers het. De acteurs die de 150 cd's samen voor hun rekening nemen, citeren letterlijk en integraal de Nieuwe Bijbelvertaling uit 2004. De intonatie en dictie van de acteurs moet de verhalen glans geven; klanken en geluidseffecten dienen vooral als decor.

Behandeling
De eerste drie boeken (Ester, Hooglied en Marcus) zijn vanaf nu te koop op de website van het project. Actrice Hadewych Minis vertolkt daarin de jonge joodse vrouw Ester, 'goedheiligman' Bram van der Vlugt speelt de apostel Marcus. Het erotisch getinte liefdesgedicht Hooglied is in handen van twee jonge vakgenoten.

De psalmen krijgen een speciale behandeling: die worden niet voorgelezen, maar telkens door een andere Nederlandse artiest op muziek gezet. In een YouTube-video bijt De Dijk-frontman Huub van der Lubbe vandaag het spits af. Zijn vertolking van psalm 55 moet helpen om - onder meer via sociale media - het project onder een breed publiek bekend te maken.

Wortels
Religieuze intenties hebben de makers niet. 'In de Bijbel liggen veel van onze culturele en politieke wortels. De normen en waarden zijn nog steeds belangrijk', meent Coppenhagen. 'De herkomst wordt steeds onbekender.' Het project moet vooral helpen om het cultureel erfgoed uit de Schrift opnieuw aan de man te brengen.

Aan interesse in de Schrift is volgens hem geen gebrek - ook rand- of niet-kerkelijken zouden er graag meer over weten. 'Zo veel mensen zijn benieuwd hoe het nu precies zit met die oude verhalen. Met de Tapes willen we ze een nieuw soort urgentie geven. Neem het boek Ester, dat gaat eigenlijk over een joodse genocide die net op tijd wordt voorkomen. Je moet niet willen stoppen met luisteren. Van een ander boek, waarin veel wordt gereisd, gaan we een soort roadmovie maken.'

Reputatie
Te Nuyl heeft een reputatie op het gebied van lijvige luisterboeken. Hij werkte Voskuils romancyclus Het Bureau om tot radioserie, net als de Bommelverhalen van Marten Toonder. Beide hebben een speelduur van zo'n 110 uur. Boek- en cd-winkels staan ditmaal commercieel buitenspel. De psalmberijmingen zijn enkel te koop in Apple's downloadwinkel iTunes, de luisterboeken zijn enkel te koop op de site van het project.

Deel twee wordt in de zomer opgenomen en verschijnt dit najaar. Volgens huidige plannen krijgt een van de boeken uit die lichting, het filosofische Prediker, ook een toneelvariant. Het laatste boek kan voor het einde van dit decennium op band staan, vertelde regisseur Te Nuyl eerder in Trouw. Mits er genoeg geld en interesse is om tot de laatste episode door te werken.

Hieronder de video van Huub van der Lubbe's psalm 55 en de trailer van het boek Ester.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden