Bijbel nog favoriet in hotelkamers

Van onze kerkredactie AMSTERDAM - Wie in Amerika een hotelkamer boekt, zal op zijn nachtkastje behalve een bijbel steeds vaker een geschrift van een concurrerende religie aantreffen. Dat meldt tenminste het evangelicale maandblad Christianity Today. Een steekproefje onder Nederlandse hotels leert dat de positie van het Nieuwe Testament hier nog onbedreigd is.

De onderwijzingen van Boeddha, Scientology's gids voor een beter leven, het boek van Mormon worden inmiddels geregeld aangetroffen in Amerikaanse hotelkamers. Niet omdat hoteleigenaren zulke voorstanders van een gevarieerd religieus menu zijn, maar omdat aanhangers van allerlei godsdiensten hun boekwerken gratis ter beschikking stellen. Moslims zijn terughoudend met hun korans, meldt Christianity Today, omdat ze niet het risico willen lopen dat gasten respectloos met hun heilig boek zullen omgaan. De gedachte dat iemand een koran mee zou nemen naar het toilet is een gruwel.

De verspreiding van bijbels in hotelkamers, ziekenhuizen, vakantieparken en gevangenissen, is internationaal een zaak van de zogeheten Gideons. De Nederlandse Gideons denken dat ze in bijna alle Nederlandse hotels Nieuwe Testamenten hebben liggen. Volgens hun laatste jaarverslag in totaal ruim 131 000, in 2179 hotels, 444 ziekenhuizen en 148 bungalowparken. Wijlen Piet Derksen van Centerparcs bestelde na aanvankelijke scepsis ooit 5 000 exemplaren in één keer.

Van concurrentie van andere godsdiensten merken de Gideons hier nog niets. Alleen een Amsterdams hotel zou ook korans in de aanbieding hebben. Bij navraag blijkt het om het Okura-hotel te gaan, waar behalve bijbels Boeddha's onderwijzingen voor de gasten voorhanden zijn. “Zestig procent van onze gasten is Japans, vandaar”, zegt een woordvoerster. Zeker eenmaal per maand vraagt er wel iemand of hij de bijbel of Boeddha's boek mag meenemen, vertelt zij erbij. Op jaarbasis verdwijnen er zo'n 10 000 Nieuwe Testamenten van hotelkamers, vertelt J. J. Vonk van de Nederlandse Gideons. Dat de bijbel niet compleet, dus inclusief Oude Testament, beschikbaar gesteld wordt is een geldkwestie, zegt Vonk. Het komt zelden voor dat hoteliers de aangeboden bijbels weigeren. Wel zijn er die alleen een Statenvertaling willen, vooral in Zeeland en op de eilanden.

Geen enkele van door ons benaderde hotels, van Van der Valk tot en met het Kurhaus, krijgt ooit verzoeken om andere bedzijdelectuur. Het Hilton Hotel in Rotterdam heeft op aanvraag één of twee korans beschikbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden