Bijbel heeft zijn afnemers van Jezus-film tot Terminator

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - De bijbel is voor de kunstenaars al eeuwenlang een bron van inspiratie geweest. Niet alleen de beeldende kunst maakt dankbaar gebruik van bijbelse verhalen, ook toneel, ballet en film zijn regelmatige afnemers van het Heilige Boek.

De 15e Alverna-conferentie van de Raad voor contacten en overleg betreffende de Bijbel (RCOB) in Amsterdam ging gisteren over het onderwerp 'De Bijbel verbeeld'. Een van de thema's was Christusfiguren in speelfilms.

“Film en evangelie of film en de bijbel roept steeds een conflictsituatie op, omdat de bijbel niet is te filmen”, vertelde Johan Hahn, docent communicatie en levensbeschouwing aan de Katholieke theologische universiteit Utrecht. Bijna alle Jezus-films zijn een poging om het leven van Jezus zo goed mogelijk te reconstrueren. Dat lukt niet altijd, immers, wie kan zeggen hoe het 2 000 jaar geleden was?

Door middel van korte filmfragmenten toonde Hahn de ontwikkeling van het Jezus-personage. In het tijdperk van de stomme film mocht Jezus nooit frontaal in beeld; vanaf de jaren zestig kon dat wel. “Het is voor mij altijd verbazend dat ze voor een acteur zorgen met prachtige blauwe ogen”, merkt Hahn glimlachend op na een close up van Jezus' ogen. In Hollywood-films wordt Jezus ook vaak afgebeeld als een soort tovenaar. De Europese cineasten blijven volgens Hahn dichter bij de theologie.

De Amerikaanse filmindustrie vindt het klassieke bijbelverhaal commercieel niet meer aantrekkelijk om te verfilmen. “De klassieke Jezus-films waren geen speelfilm in de zin dat er spanning of drama in zat. Je ziet dan ook dat er nu films komen met verwijzingen naar de bijbel of dat de achterliggende gedachte ervan wordt uitgebeeld”, vertelde Hahn. Als voorbeeld noemde hij enkele speelfilms, zoals Unforgiven van Clint Eastwood, Terminator en StarTrek V. De helden in deze films hebben veel weg van hoe wij Jezus zien: als verlosser en als een persoon die dood gaat voor alle mensen. Hahn: “In een film als Terminator zit een theologische lading. Het beeld van de held die sterft voor de mensheid blijft hangen. Ik denk dat je met deze films de jongeren bewust kunt maken van Christus.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden