Bijbel gebruikt voor verkeerde zaak

De Stichting Christenen voor Israël hield onlangs een grote familiedag in De Doelen in Rotterdam. De dag werd opgeluisterd door enkele massale koren en de Israëlische politicus Benjamin Begin, zoon van de vroegere premier.

JAN SLOMP

Tijdens deze bijeenkomst werd besloten om de joodse kolonisten op de bezette westelijke Jordaanoever moreel te steunen met een boomplant-actie (Trouw, 23 april).

Prof. Wessels tekent in Trouw van 5 mei terecht protest aan tegen deze actie. Wie dit leest vraagt zich werkelijk af waar deze christenen mee bezig zijn. Realiseert men zich echt niet dat dit nog erger is dan de actie voor Holland Dorp enkele jaren geleden?

Ik heb een Palestijnse christenvrouw gesproken, die me vertelde dat voor de bouw van een deel van dit dorp land van haar familie was gebruikt. Beseft men niet dat men met deze actie een illegetieme bezetting ondersteunt? Een bezetting die indruist tegen het volkenrecht, de conventie van Genève en resoluties van de Verenigde Naties?

Deze kolonisatie door intussen ruim 135 000 personen - sommigen schatten hun aantal reeds op ruim 150 000 - betreft meer dan 40 procent van het beste landbouwgebied. Het gaat om 155 nederzettingen. Een kaart met beschrijving staat afgedrukt in Le Monde Diplomatique van april 1994. In deze aantallen zijn de nieuwe joodse bewoners van het eveneens tegen de conventie van Genève en resoluties van de Verenigde Naties in geannexeerde Oost-Jeruzalem niet meegeteld. Deze kolonisten mogen wapens dragen en werken nauw met het bezettingsleger samen voor de beveiliging van hun belangen.

Dat zij een zeer grote hinderpaal vormen voor het vredesproces is na het bloedbad in Hebron nog weer eens duidelijk geworden. Uitgerekend deze groep meent men te moeten steunen! Zou het voor christenen en anderen niet meer voor de hand hebben gelegen om de boomplantactie van PARC (Palestinian Agricultural Relief Committee) te steunen? Deze actie beoogt Palestijnen te helpen wier olijfbomen zijn weggebulldozerd, hetzij als bestraffing voor meedoen aan de intifada of om wegen aan te leggen naar de nieuwe nederzettingen.

Ik wijs niet alleen deze politieke actie af maar ook de theologische redeneringen die dit soort campagnes ondersteunen en proberen te legitimeren omdat ze mijns inziens lijnrecht ingaan tegen zowel volkenrecht als bijbelse grondnoties betreffende gerechtigheid en barmhartigheid. Voor de zoveelste keer wordt met de Bijbel in de hand aan het leed van de Palestijnen voorbij gegaan. Schande!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden