Bijbel en Koran moeten wijken voor modern aanraakscherm

Redactie: Nicole Besselink, Wilfried van der Bles, Bart Zuidervaart

De twee bijbels staan er niet meer, noch de Statenbijbel noch de Nieuwe Bijbelvertaling uit 2004. Ook de Koran is er verdwenen evenals het Theologisch-politiek Traktaat van Spinoza, het zeventiende-eeuwse humanistische standaardwerk dat vertrekkend D66-Kamerlid Boris van der Ham in 2012 aan de eveneens vertrekkende Kamervoorzitter Gerdi Verbeet gaf. Ook verbannen naar de Kamerbibliotheek: een exemplaar van de Grondwet en het Groot woordenboek der Nederlandse taal. Fysiek nog wel aanwezig is het Reglement van Orde van de Tweede Kamer. Maar voor de rest heeft Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg sinds het kerstreces een schoon bureau in de plenaire vergaderzaal. Of preciezer: het bureau van de naast haar gezeten griffier is leeg. Daar stonden de genoemde boeken altijd.

De verwijderde werken zijn door Van Miltenburg nog wel te raadplegen tijdens een Kamervergadering. Ze zijn op een e-reader gezet. Maar pijn doet het wel in christelijke kringen, bijvoorbeeld bij de SGP, dat de Bijbel niet meer op het bureau bij de voorzitter staat.

Modernisering

Het spreekgestoelte van de Kamervoorzitter heeft gedurende het kerstreces een modernisering ondergaan. Het verouderde knoppenpaneel waarmee zij interruptiemicrofoons aan en uit kon zetten, is niet meer. In plaats daarvan beschikt de Kamervoorzitter nu over een aanraakscherm, evenals de griffier naast haar en de boden van de Kamer. Voortaan stelt de griffier de spreektijden van de Kamerleden in. Op het spreekgestoelte kan het Kamerlid dat aan het woord is, zien hoeveel spreektijd hij nog heeft. De Kamervoorzitter zelf bedient nog steeds de interruptiemicrofoons en regelt het volume. De boden bedienen de bel waarmee Kamerleden worden gewaarschuwd om te komen stemmen. Ook kunnen zij een alarm- of storingsmelding doen.

Van Miltenburg is blij met de modernisering. Dat er daardoor geen ruimte meer is voor Bijbel, Koran en het traktaat van Spinoza vindt ze geen probleem. Dat bleek toen het toenmalige PVV-Kamerlid Joram van Klaveren in juni 2013 voorstelde de Koran te verwijderen, een lang gekoesterde wens van de PVV sinds dat voor moslims heilige boek in 2005 naast de Bijbel werd geplaatst. De Koran weg? Dan de Bijbel ook, redeneerde Van Miltenburg. Zij vond toen al dat ze naast het Reglement van Orde geen andere naslagwerken nodig had. Met deze redenering ging ze voorbij aan de symbolische waarde van het gebroederlijk naast elkaar staan van Bijbel, Koran en het traktaat.

'Ongelukkig signaal'

Alle andere fracties verzetten zich tegen het voornemen van de Kamervoorzitter. Dat Van Miltenburg het PVV-voorstel aangreep om ook de Bijbel te verwijderen, noemde D66-Kamerlid Gerard Schouw 'een ongelukkig signaal'. "Zo wekt u de indruk de bedoelingen van de PVV te honoreren. Wat mij betreft zijn de boeken een uitdrukking van de religieuze pluriformiteit van de samenleving." Daarop besloot Van Miltenburg alles bij het oude te laten.

Nu zijn de drie werken die staan voor de pluriformiteit van de Nederlandse samenleving alsnog verwijderd, niet om tegemoet te komen aan de PVV, maar 'om praktische redenen', zoals de woordvoerster van de Kamervoorzitter vorige maand toelichtte. Onlangs zei Van Miltenburg bij het in ontvangst nemen van het eindrapport van de parlementaire onderzoekscommissie ICT dat ze 'om heel eerlijk te zijn' even moest googelen waar dat ICT eigenlijk voor staat. Het was een grap, bleek achteraf. Maar toch even afwachten hoe handig de Kamervoorzitter is met de moderne technologie.

Uitspraken over de 'heilige' boeken

1.Menno de Bruyne, SGP-woordvoerder: "De Bijbel heeft een belangrijke rol gespeeld in onze geschiedenis en verdient een prominente plek."

2.Joram van Klaveren (PVV) over de Koran: "Zo'n islamitisch, homofoob en vrouwonvriendelijk boek hoort niet thuis in het hart van de democratie."

3.Boris van der Ham, voormalig D66-Kamerlid: "Het Theologisch-politiek Traktaat van Spinoza moet ook de seculiere politicus in de Kamer inspiratie brengen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden