Bijbanen voor PVV'ers: willen ze niet of zijn ze niet gewild?

Redactie: Nicole Besselink, Wilfried van der Bles, Bart Zuidervaart

Politici met bijbanen: dat is oppassen. Daar zijn mooie voorbeelden van. Bauke Roolvink, oud-minister van sociale zaken in het kabinet van premier Piet de Jong, kwam in de jaren zeventig in opspraak als Kamerlid, toen bleek dat hij een geheim en betaald adviseur was van het Amerikaanse olieconcern GulfOil. Evenals de katholieke voorman Norbert Schmelzer overigens, en Ferry Hoogendijk, Elsevier-hoofdredacteur en later Kamerlid voor de LPF.

De ophef hierover bracht een debat op gang over de verenigbaarheid van nevenfuncties met het Kamerlidmaatschap. De tijden waren aan het veranderen. Weliswaar gold altijd al de regel dat Kamerleden hun werk moeten doen zonder last of ruggespraak, maar in vroeger tijden combineerden Kamerleden hun Kamerlidmaatschap nogal eens met een volle baan elders. Daar was geen discussie over. Zo was PvdA-Kamerlid Derk Roemers tegelijk vicevoorzitter van de vakcentrale NVV. De katholieke fractieleider Wim de Kort combineerde deze baan met het burgemeesterschap van Nieuw-Ginneken. Sieuwert Bruins Slot was hoofdredacteur van Trouw en fractieleider van de ARP in de Tweede Kamer.

Nuttige nevenfuncties

Bijbanen zijn tegenwoordig prima, maar ze moeten het Kamerwerk niet in de weg zitten. Niet qua belangenverstrengeling, en ook niet qua tijd. Onder die voorwaarden worden nevenfuncties van Kamerleden zelfs als nuttig gezien. Zo komen ze nog eens onder die beruchte kaasstolp vandaan en houden ze voeling met de samenleving. Zo bekeken doet de PVV het slecht. Uit het openbare register van nevenfuncties in de Tweede Kamer blijkt dat deze fractie gemiddeld slechts 0,7 bijbaan per fractielid telt. De SGP staat met 11,3 bijbanen per fractielid fier bovenaan, waarbij aangetekend dat fractieleider Kees van der Staaij er in z'n eentje zeventien voor z'n rekening neemt.

Bijbaan: dierenambassadeur

Interessant, die PVV. Van de twaalf PVV-Kamerleden hebben er acht helemaal geen bijbaan. Dion Graus geeft als nevenfunctie 'dierenambassadeur' op. Karen Gerbrands zit in de Haagse gemeenteraad. Martin Bosma schermt weliswaar met vijf bijbanen, maar vier daarvan vallen binnen z'n parlementaire werk: tweede ondervoorzitter van de Tweede Kamer, lid van het presidium, secretaris van de fractie en voorzitter van de Interparlementaire Commissie van de Nederlandse Taalunie. Z'n vijfde bijbaan? Schrijver van het boek 'De schijn-élite van de valse munters' uit 2010. Geert Wilders is bestuurder van OnLiberty BV, een schimmig bedrijf met als doel 'het verwerven en exploiteren van rechten van intellectueel eigendom'. Nevenfuncties buiten de politiek in het bedrijfsleven of bij maatschappelijke organisaties ontbreken bij de PVV. Hebben PVV'ers geen zin in bijbanen omdat ze zich juist willen afzetten tegen de bestuurlijke ons-kent-onscultuur in Nederland? Of is dit het bewijs dat ze paria's zijn, door geen bedrijf of organisatie gewild?

Te links?

SP en GroenLinks met respectievelijk 1,9 en 1,5 nevenfunctie per fractielid doen ook slechts bescheiden mee. Zijn ze te links om aantrekkelijk te zijn voor bedrijven of maatschappelijke organisaties? Het kan hopeloos mis gaan met linkse Kamerleden en nevenfuncties. Dat bewees het toenmalige GroenLinks-Kamerlid Tara Singh Varma. In 2001 kwam ze in opspraak wegens verregaande financiële slordigheden bij goededoelenorganisaties. Dat was overigens niet de reden voor haar vertrek uit de Tweede Kamer. Dat was een ongeneeslijke ziekte die zij naar later bleek had voorgewend. Maar toen was ze al uit de Kamer vertrokken.

Gemiddeld aantal bijbanen per fractielid

1.SGP 11,3

2.ChristenUnie 8,6

3.CDA 4,4

4.D66 3,9

5.VVD 3,1

6.PvdA 2,8

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden