bijbaan: Merel Uffing

Merel Uffing (27) is achtstejaars studente geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Ze presenteert radioprogramma’s.

„Op dit moment heb ik bijna tien arbeidsjaren bij de radio erop zitten en mijn studie wil daardoor niet echt vlotten. Door de overgang van het doctoraal- naar het bachelor/mastersysteem zijn veel vakken die ik gehaald heb, komen te vervallen. Die moet ik dus opnieuw doen. Kort geleden heb ik voor de radio een project begeleid van vier middelbare scholieren die als ambassadeur in India gingen werken. Tja, dat wint het wel van mijn tentamen Middeleeuwen. Eigenlijk ben ik een werkende met een dure hobby. Al vanaf de middelbare school heb ik allerlei bijbaantjes gedaan. Ik zat op het vwo en heb toen de eindexamenklachtenlijn gecoördineerd en zo ben ik de radiowereld ingerold. Ik kreeg al snel een vast contract aangeboden, wat uniek is in omroepland. Maar om tot mijn pensioen vast te zitten aan een baan wilde ik ook niet. Ik meldde mij aan als stewardess bij Martinair en tot mijn grote verbazing werd ik aangenomen. Maar om in een hotel te zitten met een studieboek Middeleeuwen op schoot, dat was toch echt niets voor mij.

Daarna heb ik nog gewerkt bij een huiswerkinstituut. Ik kan namelijk heel goed drillen en begeleidde moeilijk lerende kinderen bij hun huiswerk. Ik kan prima voor anderen strikte studieschema’s maken, maar voor mezelf

Op een gegeven moment besloot ik: nu is het genoeg. Nu ga ik me volledig richten op mijn studie. Ik zocht toen een bijbaan bij een callcenter, wat makkelijker te combineren is met mijn studie. Totdat Llink belde of ik voor 3 FM wilde werken. En later vroeg de NCRV me voor radio 747. Toen was de keuze snel gemaakt. Ik wil graag positieve energie krijgen van mijn werk en besloot het callcenter vaarwel te zeggen.

Het probleem is dat ik mijn studie niet serieus genoeg neem. Van mijn goede voornemens komt weinig terecht. Het punt is dat ik nooit echt vrij ben, ik moet wel blijven werken om mijn studie te betalen. Op elk moment kan ik door iedereen worden gebeld. Soms werk ik ’s ochtends en moet ik die middag nog een college volgen. Het is heel zwaar om steeds te switchen.

Mijn studieadviseur heeft wel eens gezegd: ’nu maak je een keuze’. Maar ironisch genoeg, het is mijn keuze om dat niet te doen. Ik weet ook niet waar die drang vandaan komt om te blijven studeren. Misschien omdat ik vanaf de brugklas al geschiedenis wilde studeren. Het is gewoon het mooiste vak in de wereld. Eigenlijk leef ik altijd met een schuldgevoel. Als ik werk denk ik: ’eigenlijk moet ik nu studeren’. Wie weet. Maar van de zomer komt er niets van, dan ga ik druiven plukken in Frankrijk.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden