Bijbaan agent soms noodzaak

Motoragent Epko Oosterheerd uit Maarssen doet mee aan de acties van de politiebond ACP. „Het is steeds lastiger om rond te komen. Sommige collega’s nemen zelfs een krantenwijk.”

Als hij het op een verjaardag vertelt gelooft niemand hem. Motoragent Epko Oosterheerd (48) werkt nu bijna dertig jaar bij de regiopolitie Utrecht en verdient nog geen 1600 euro netto per maand. „Als ik had geweten dat het politiewerk zo slecht betaalt, was ik er niet aan begonnen”, zegt hij op het politiebureau in Maarssen.

Zijn wegdienst zit er net op. Zoals hij dat vaak doet, is Oosterheerd, die wekelijks vier dagen van negen uur draait, vanaf zes uur ’s morgens met zijn motor op pad geweest in de regio Rijn en Venen, tussen Utrecht en Amsterdam. „Ik rij van het ene naar het andere ongeluk en controleer op verkeersovertredingen. Dat ik voor dit zware werk, waar geweld aan de orde van de dag is, zo weinig verdien is onacceptabel. De politie hoeft heus geen koninklijk salaris, maar de verhoudingen zijn zoek. Jonge agenten nemen daarom vaak ontslag. Als ze doorhebben hoe bar weinig ze verdienen, hoppen ze door naar een andere baan.”

De politiefunctionaris heeft zijn loon gedurende zijn loopbaan volgens eigen zeggen alleen maar zien kelderen. „Ik begon in 1980 als agent op straat en kreeg toen 1800 gulden netto per maand. Een jaar later daalden de politielonen door de bezuinigingen van het kabinet-Van Agt. De jaren daarna volgde korting op korting. In 1988 ging ik bij het arrestatieteam van de ME werken,en had inmiddels een gezin met drie dochters. Ik kreeg steeds meer moeite om rond te komen.”

Oosterheerd overwoog om een andere baan te nemen, maar dat bleek geen optie. „Als politieman heb je bepaalde vaardigheden, die je in weinig andere banen kunt gebruiken. Sommige collega’s hebben ’s avonds of in het weekeinde daarom een bijbaan om rond te kunnen komen. Ze praten er niet graag over, maar agenten met een krantenwijk of portiersdienst zijn geen uitzondering.”

De motoragent is boos en doet daarom mee met de acties van zijn vakbond, de Algemeen Christelijke Politiebond (ACP). Die riep deze week zijn leden op om te protesteren, door lichte overtredingen niet te bekeuren. Op die manier wil de bond minister Ter Horst van binnenlandse zaken dwingen om met een beter cao-aanbod te komen.

Oosterheerd komt uit een CNV-nest en is al vanaf de politieschool ACP-lid. Volgens hem leeft het cao-conflict enorm onder het politiepersoneel in Maarssen en de regio Utrecht. „Iedereen is bereid tot acties en stakingen. Of iemand lid is van ACP of NPB speelt in de praktijk totaal geen rol. We doen allemaal hetzelfde werk en krijgen allemaal te weinig betaald.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden