Wetenschappelijk onderzoek

Bij warmer weer slaat een tropisch bos minder CO2 op

Een orang utan klimt in een dertig meter hoge boom in Indonesië. De foto won de prijs bij de World Press Photo-serie in 2016.Beeld EPA

Tropische bossen zijn bij hogere temperaturen minder goed in staat koolstof op te slaan. De opwarming van de aarde zou er daardoor toe kunnen leiden dat de bossen hun belangrijke opslagfunctie verliezen, waarschuwt een internationaal team van wetenschappers, onder wie hoogleraar Pieter Zuidema van de Wageningen Universiteit en drie van zijn collega’s.

Het onderzoeksteam waar Zuidema deel van uitmaakte, onderzocht meer dan een half miljoen bomen in 813 verschillende tropische bossen. Ze ontdekten dat bomen vooral boven de 32 graden Celsius minder koolstof opslaan dan onder die temperatuur. Hun publicatie verscheen in het toonaangevende blad Science. 

“Deze situatie kan verergeren als bossen ook vaker en heviger droogte ervaren”, aldus Zuidema, die is gespecialiseerd in bosecologie. Zo kunnen de gevolgen van klimaatverandering afbreuk doen aan bossen die de opwarming van de aarde juist temperen. Een groeiende boom haalt koolstofdioxide uit de lucht en houdt de koolstof vast in het hout. Stervende bomen geven de koolstof weer af.

Op de lange termijn kunnen tropische bossen zich mogelijk aanpassen. Sommige boomsoorten zijn beter bestand tegen hogere temperaturen en zullen de minder goed aangepaste soorten vervangen. “Een dergelijke aanpassing is alleen mogelijk als zaden zich kunnen verspreiden en bossen met elkaar verbonden zijn”, schetst onderzoeker Eric Arets, die ook meewerkte aan de studie. “Fragmentatie belemmert het vermogen om de opwarming van de aarde te weerstaan.”

Lees ook: Hoe een natuurgebied door massale CO2-opslag meehelpt in de strijd tegen klimaatverandering

Ooit zorgde de doorgestoken zeedijk bij het Friese Hallem voor meer biodiversiteit. Maar in het kwelderlandschap gebeurt nog veel meer: massale opslag van CO2.

Hoe boeren en bossen kunnen helpen bij de opslag van CO2

Het kabinet verwacht veel van het afvangen en opslaan van broeikasgas. Dat is technisch ingewikkeld. Een van de oplossingen ligt om de hoek: op de boerderij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden