WEBLOG G500

Bij VVD spelen emoties en waarden minder dan bij CDA en PvdA

Premier Mark Rutte lacht om een opmerking van een spreker tijdens het congres over het verkiezingsprogramma, vorige maand. Hij wordt geflankeerd door Benk Korthals (L, VVD-voorzitter), minister Edith Schippers (minister Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Melanie Schultz van Hagen (R, minister Infrastructuur en Milieu). Beeld ANP

G500 wil de VVD, de PvdA en het CDA hervormingsgezinder maken op het terrein van onder meer de zorg, de arbeidsmarkt en de woningmarkt. Deelnemers van G500 bezochten de afgelopen weken bijeenkomsten van de VVD waar partijleden wijzigingen konden indienen op het verkiezingsprogramma. Hoe ging het eraan toe bij de lokale VVD-afdelingen en hoe reageerden de VVD'ers op ons?

Opvallend was dat de partijleden van de VVD juridisch en economisch stevig onderlegd bleken. De discussies gingen in vergelijking met de PvdA en het CDA minder over emoties en waarden. Over het algemeen gold tijdens de bijeenkomsten de overtuiging dat verandering kan, als het maar 'liberaal' en financieel mogelijk is. Toch is het de vraag of de VVD-partijleden tijdens het verkiezingscongres op 25 augustus keuzes durven te maken die nodig zijn om de woningmarkt uit het slop te trekken, die de stijgende zorgkosten aanpakken en die ook een financiële 'dekking' hebben.

'Dekking' is een woord dat geregeld terugkeert. Wijzigingen, oftewel amendementen, aanbrengen in het verkiezingsprogramma van de VVD is niet gemakkelijk. Want wijzigingen aanbrengen betekent nogal wat, zoals extra kosten die elders terugverdiend moeten worden. Wijzigingen zorgen ook voor andere merkwaardige situaties. De VVD keurt pas op 25 augustus - twee en een halve week voor de verkiezingen, het verkiezingsprogramma goed op het ledencongres. Wat betekent dit voor de politici die binnenkort op campagne gaan met de huidige standpunten? Zij zullen wellicht hun verhaal moeten aanpassen wanneer er wijzigingen worden aangebracht tijdens het congres. En wat betekent het voor de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma's die het CPB en het PBL op 27 augustus presenteren?

Tijdens onze bezoeken bleek al snel dat de ene VVD-afdeling de andere niet is. In Amsterdam werd er eerst gezamenlijk nagedacht over de amendementen. Het bestuur was echter wel op de komst van G500 voorbereid. De eerste vraag die aan de aanwezigen gesteld werd luidde: "Wie is er lid van G500?" Daar ging de strategie om op te gaan in de massa van leden. Bij de ene afdeling werd hoofdelijk gestemd, bij de andere meer geïnventariseerd. Ook organiseerde niet elke afdeling een bijeenkomst, maar was dit alleen voorbehouden aan de regio.

De vaste partijprominenten namen tijdens de bijeenkomsten stelling in en lieten weinig ruimte toe voor verandering. Wanneer voorgesteld wordt om 'zorgsparen' te introduceren en mensen mee te laten betalen voor hun zorg op oude dag, wordt dit G500 standpunt weggezet als 'heuse nivellering'.

Toch was er ruimte, bijvoorbeeld wanneer het gaat om de flexibilisering van arbeidscontracten. De meeste partijleden zijn het met een G500 deelnemer eens dat een werkgever niet vijf jaar achtereen een jaarcontract zou moeten kunnen geven, maar dat het moet gaan om het verstrekken van flexibele contracten van enkele jaren. Ook op het gebied van andere onderwerpen zoals pensioenen en onderwijs vonden we begrip.

Hoewel sommige partijleden in de regio's de G500 deelnemers met argusogen bekeken, werd er ook samengewerkt. Zo werd er gezamenlijk opgetrokken bij het schrijven van de amendementen over de hervorming van de woningmarkt. Ook gebeurde het dat G500 deelnemers de amendementen namens de afdeling inbrachten. Aan het einde van de avond in Utrecht fluisterde iemand mij toe: "Ga zo door!".

Jony Ferket (26) maakt deel uit van het kernteam van G500. De deelnemers van deze beweging zijn lid geworden van zowel de VVD, PvdA en het CDA om de Nederlandse politiek ontvankelijk te maken voor hervormingen. G500 wil haar tienpuntenplan in de hoofden van politici en de kiezer brengen op 12 september wanneer de verkiezingen voor de Tweede Kamer plaatsvinden. De blog is geschreven met input van andere G500 deelnemers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden