Bij Van der Valk herstel je beter

volpension | Sommige ouderen gaan na een operatie niet langer naar een verpleeghuis, maar naar een hotel. Tenminste: als ze bijbetalen.

Kleurrijke bossen bloemen vullen de hotelkamer van Jenny van Werven (74). Op het kastje tegenover het bed staat een foto van haar overleden man. Een opengeslagen boek ligt op de hoek van het bed. De persoonlijke spullen geven de voorheen strak ingerichte kamer van het Van der Valk hotel in De Bilt een huiselijke uitstraling. "Ik moet het toch een beetje gezellig maken. Dit is ten slotte mijn thuis voor twee weken."

Een week geleden onderging mevrouw Van Werven een operatie om eierstokkanker uit haar lichaam te verwijderen. Rechtstreeks vanuit het ziekenhuis is ze naar het hotel gebracht. Verpleegkundigen en verzorgenden van stichting AxionContinu helpen haar de komende tijd met douchen, aankleden, wondverzorging en het tillen van zware spullen. Als alleenstaande zeventigplusser kan zij dat na zo'n zware operatie zelf niet meer.

Van Werven maakt gebruik van het zogenoemde Eerstelijns Verblijf (ELV). Dit is tijdelijke opvang voor ouderen die zorg nodig hebben, maar niet noodzakelijk in een ziekenhuis. Thuis redden zij het vaak niet alleen. Vorig jaar hebben ongeveer 55 duizend cliënten van deze zorg gebruik gemaakt, aldus een woordvoerder van Zorginstituut Nederland. Dat is een ruime verdubbeling vergeleken met 2015.

De opvang is een oplossing voor het grote tekort aan bedden in ziekenhuizen. Vooral 65-plussers nemen de ziekenhuisbedden in beslag. Alleen al op de spoedeisende hulp is de groep met negentien procent gestegen, blijkt uit onderzoek van de brancheverenging voor zorginstellingen ActiZ. Het gaat met name om patiënten die verward zijn, met letsel binnenkomen of met klachten ter observatie worden opgenomen.

Zorgorganisaties zien een run op beschikbare ELV-locaties. "Wij hebben minder plaatsen dan er wordt aangevraagd", zegt Heleen Engbers, manager van AxionContinu. De belangrijkste verklaring voor de toename is dat zes op de zeven ouderen tegenwoordig op zichzelf blijven wonen. "Thuiszorg is niet altijd beschikbaar, ziekenhuizen slibben dicht en er zijn nauwelijks verzorgingstehuizen meer."

De situatie in het Van der Valk-hotel is redelijk uniek. Alleen in Utrecht en Tiel zijn soortgelijke samenwerkingsverbanden tussen zorginstelling en hotel. Andere organisaties bieden verblijf aan in verpleeghuizen. Van Werven voelde daar niks voor: "In een verpleeghuis zit je tussen allemaal demente en zieke mensen. Fysiek voelde ik mij daar te goed voor. Zij hebben ook allemaal hun eigen plek. Dan loop ik daar maar een beetje tussen." Ze kijkt om zich heen. "Hier heb ik een stukje voor mezelf."

Extraatjes als een grote moderne kamer, goed verzorgde hotelmaaltijden en een zwembad kosten wel geld. Per dag moeten de gasten 70 euro bijbetalen. De rest van de zorg wordt wel vergoed. "Er hangt een prijskaartje aan. Eigenlijk is dat niet eerlijk. Nu kan niet iedereen hiervan gebruikmaken", zegt Van Werven.

Maar AxionContinu kan dat niet aanbieden met het huidige bedrag dat zij ontvangt van de zorgverzekeraars. Zelfs voor de basiszorg is het huidige budget al laag. Ook het dit jaar beschikbare bedrag voor ELV-zorg is waarschijnlijk niet voldoende. "Het geld is nog niet op, maar ik vraag mij af of wij halverwege het jaar nog wel genoeg hebben", aldus Engbers. Brancheorganisatie ActiZ bevestigt dat zorgverzekeraars onvoldoende geld vrijmaken voor dit soort zorg.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden