Bij Vacansoleil is de Tour ook een vleesmarkt

Onzekerheid over toekomst ploeg vreet aan renners. Mental coach blust brandjes.

EDO STURM

MONT SAINT-MICHEL - De onzekerheid over het voortbestaan van Vacansoleil-DCM vreet in deze Tour aan sommige renners. Sjoerd Nutma zwijgt over de namen. Hij is vertrouwensman, dat moet volstaan als reactie. Mental coach Nutma is in Frankrijk om beginnende brandjes te beteugelen. "De vragen over de toekomst van de ploeg zijn zeker van invloed op de renners."

De Tour is een scharnier voor coureurs wier contract afloopt. Of in geval van de Nederlandse ploeg, wanneer de vooruitzichten onzeker zijn. Het is een van de weinige gelegenheden in het jaar dat rennersmakelaars en ploegen elkaar uitvoerig besnuffelen. Je zou het ook als een vleesmarkt in schimmige Franse barretjes kunnen omschrijven.

Nutma heeft een dagtaak aan het team. Helemaal deze Tour, vertelt hij. Irritaties tussen renners of tussen renners en management liggen constant op de loer.

Met de eerste vrijages tussen renners en ploegen in de Tour komen onherroepelijk de geruchten op gang. Wout Poels zou naar Argos-Shimano gaan, wisten Nederlandse media te melden. Ook Belkin wordt genoemd als zijn nieuwe ploeg. Nutma: "Daan Luijkx (ploegbaas - red.) heeft aangegeven dat de renners vrij zijn om rond te kijken. Een aantal heeft er vertrouwen in dat het goed komt, anderen zoeken naar een nieuwe ploeg."

Nutma zegt dat hij nog niet heeft hoeven interveniëren omdat renners lastig met de extra druk kunnen omgaan of op ramkoers liggen met de leiding. "Maar als ik zie dat het invloed heeft, maak ik dat meteen bespreekbaar."

De gesprekken voltrekken zich in alle beslotenheid. Het komt slechts sporadisch voor dat Nutma een aantal renners tegelijk spreekt, vertelt hij. Renners laten zelden het achterste van hun tong zien als ze samen zijn. Er bestaat een lange cultuur van zwijgen. Praten wordt gezien als een teken van zwakte.

In de Tour heeft Nutma weinig tijd om heel lang en uitvoerig met de coureurs van gedachten te wisselen. Het moet vaak snel en tussen de bedrijven door. "Meestal ben ik bij de teambesprekingen 's ochtends voor de koers. En op de terugweg naar het hotel. Dan observeer ik voornamelijk. Pas na het avondeten en de massage komen de renners naar mij toe."

Het is een komen en gaan van renners, vertelt Nutma. "Doorlopend." Is de nood zo hoog? Of stellen de coureurs blijkbaar een luisterend oor van een buitenstaander op prijs? Dat laatste, meent de 41-jarige trainer. "Ik begeleid de ploeg nu sinds oktober, november. De band is er dus al. Je ziet met name dat de toppers in de ploeg, Poels, Johnny Hoogerland en Lieuwe Westra, graag intensief begeleid worden."

Nutma heeft niets met het wielrennen. "Dat is mijn grote voordeel. Ik heb geen verleden. Wat dat betreft kan ik heel open en fris naar deze organisatie kijken." Nutma stelde alle renners in het voorjaar de vraag of ze doping gebruik(t)en, naar aanleiding van het dopingconvenant tussen de Nederlandse wielerploegen.

Niet iedereen bij Vacansoleil ontving Nutma met open armen. De argwaan moest soms worden overwonnen. "Niet dat er weerstand was bij mijn komst. Een aantal mensen nam een afwachtende houding aan. Dat vind ik begrijpelijk." Een wielerploeg is net als iedere andere microkosmos. "In het bedrijfsleven gaat het net zo. Het grote verschil is echter dat je topsporters niet hoeft te motiveren. Ze willen sowieso het hoogst haalbare."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden