Bij Urk hangt veel van het toeval af

Op Urk is het aftellen weer begonnen. Sinds zaterdag, na de winst op Harkemase Boys (3-0) is nu echt alleen de vraag naar het wanneer van het kampioenschap nog aan de orde.

Loek Laurman

Met de klinkende resultaten, waarmee Urk een vrijwel onbedreigde koppositie in de hoofdklasse C opeiste, was dit tot voor kort een zeer voor de hand liggende vraag. Enkele mindere resultaten binnen een tijdsbestek van twee weken bleken echter voldoende om het vertrouwen in de goede afloop van het seizoen alsnog aan te tasten. Eerst was er het gelijkspel bij Olympia (1-1), dat eerder nog met de cijfers 10-1 onder de voet gelopen was. En vorige week gingen in de laatste minuten van het duel tegen ONS nog eens twee punten verloren.

Twee keer achtereen niet winnen. Daar kijkt een koploper in de Bollenstreek niet van op. En de supporters aldaar ook niet. Zo niet op Urk. Daar is niet verliezen niet voldoende. Daar telt alleen de winst en als het kan ook nog met goed voetbal. En dat geeft druk. Een zware last voor de spelers en moeilijk om mee om te gaan, vindt trainer Jan ten Hage. Vandaar ook dat hij na de wedstrijd tegen de Friezen sprak van een zege van cruciaal belang. ,,Het gaat de laatste tijd wat minder. Daarom is het voor ons belangrijk de punten te pakken. Het goede voetbal komt wel weer, daar zit ik niet zo over in.''

Met het gebrek aan goed voetbal viel het overigens wel mee. In een enkel opzicht hebben de voetballers van Urk zich zelfs opvallend verbeterd. Ze gedragen zich niet meer als postduiven. Dus ballen wegbrengen is er niet meer bij. Het is tegenwoordig kijken en spelen. En niet eens altijd in de diepte. Ze kijken ook wel eens opzij en zelfs, als het niet anders kan, gaat er af en toe een bal in achterwaartse richting.

Voor het overige was het voetbal op Urk zoals het al jaren is. Ze kunnen er alle kanten mee op. Veel hangt van het toeval af, of het mee of tegen zit, zodat de resultaten schommelen tussen de verpletterende scores en de magere cijfers. Het werd deze keer een zorgeloze zege, die hoger had kunnen uitpakken als Pieter Ras niet een paar keer gestuit was door doelman Frans Ettema.

Maar er waren ook momenten, waarop de wedstrijd had kunnen kantelen. Vlak nadat hij de stand op 1-0 gebracht had, haalde Tijmen de Boer de bal twee keer van de eigen doellijn. Na rust trof Arjen Hoekstra bij een nog ongewijzigde score met een strak schot de staander, terwijl de Fries enige minuten later de gelijkmaker ook nog eens door eigen treuzelen aan zich voorbij zag gaan.

En toen was daar ineens die bevrijdende uithaal van Jacob Tol. Een doelpunt van uitzonderlijk gehalte. Van het niveau om Studio Sport met de beelden ervan af te sluiten. Bij de amateurs van Urk slechts het sein om het aftellen te beginnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden