Bij 'urban-lifestyle' passen geen drugs

Er is een dalende trend in het drugsgebruik onder jong uitgaanspubliek in Amsterdam. Tegelijkertijd zitten veel clubs na jaren sukkelen weer in de lift. 'Urban' lijkt daarbij het nieuwe toverwoord.

AMSTERDAM - Dat het drugsgebruik onder jongeren in Amsterdam al jaren afneemt, was al langer een vermoeden bij Ton Nab-ben, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Maar in de vandaag gepresenteerde Antenne 2003, over trends in drugsgebruik onder jong Amsterdams uitgaanspubliek, wordt dit voor het eerst onderstreept met cijfers. Het onderzoek is gedaan in samenwerking met de Jellinekkliniek. Zo is het xtc-gebruik onder clubbezoekers, waarvan er 400 meewerkten aan het onderzoek, in de laatste vijf jaar gedaald van 27 naar 8 procent. Ook cocaïne is minder in trek.

Die cijfers kunnen niet los gezien worden van de ontwikkelingen in de Amsterdamse uitgaanswereld. De hegemonie van de dansmuziek, begin jaren negentig de aanjager van xtc-gebruik, is doorbroken. 'Urban' is tegenwoordig het toverwoord waarmee clubeigenaren hun zalen vol krijgen. Het is een verzamelnaam voor een stadse, sterk op de VS georiënteerde levensstijl, waarin muziekstromingen als hiphop en r & b samenkomen.

De trendsetters, vooral Antilliaanse en Surinaamse jongeren, leggen de nadruk op een fris uiterlijk, mooie en dure kleren en relaxt rondhangen tijdens het uitgaan. ,,Wie strak van de pillen op de dansvloer staat, wordt met de nek aangekeken”, zegt Nabben.

,,Daar komt bij dat urbanmuziekstijlen veel rustiger zijn. Dat gaat totaal niet samen met de werking van bijvoorbeeld xtc.”

De Amsterdamse uitgaanswereld bevindt zich in een transitiefase, zeggen de onderzoekers in Antenne 2003. En het lijkt er steeds meer op dat urban een welkome reddingsboei is voor matig draaiende uitgaansgelegenheden. Clubs halen nu groepen allochtone jongeren binnen die voorheen niet eens voorbij de voordeur kwamen. Iets waar de Rotterdamse club Now & Wow al jaren geleden mee begon. Daardoor treedt meer vermenging op. Nabben:

,,Vroeger zag je dat de clubs blanke bolwerken waren. En Nederlanders blowen, drinken, snuiven en slikken het meest. Jongeren van niet-Nederlandse afkomst pasten zich, ook qua drugsgebruik, redelijk snel aan aan de gangbare gebruiken. Nu zie je dat die groepen zelf hun stempel gaan drukken.” Zo ontstaan een nieuwe coolness en nieuwe hot-spots, zoals Bitterzoet, vlakbij Amsterdam CS.

Dit alles betekent niet dat drugs volledig in de ban zijn gedaan. Er wordt nog wel gebruikt, maar niet meer a-selectief. Het is ceremoniëler geworden, aldus Nabben. Daarnaast is er een groep nostalgisten, uit de tijd van Roxy, It en Mazzo, dat op kleinschalige feestjes nog steeds excessief drugs gebruikt. En cocaïnegebruik is steeds vaker een algemeen geaccepteerd fenomeen, van huisfeestjes in het Gooi tot groepjes Amsterdamse vrienden aan de kerstdis.

Tegen alle trends in blijft ook het alcoholgebruik onverminderd hoog. Van de clubbezoekers drinkt 84 procent tijdens het uitgaan ongeveer zeven glazen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden