Weblog

Bij twijfel panelen op het westen richten

Ik heb mijn panelen net allemaal pal op het zuiden gericht. Misschien over een paar jaar toch maar wat meer naar het westen?Beeld Vincent Dekker

Als het even kan zult u zonnepanelen graag op het zuiden richten. Dat levert de meeste stroom op. Maar als u moet kiezen tussen oost en west, wat dan?

Ik bedacht laatst dat het een lastige keuze kan zijn als je een puntdak hebt met één kant richting oosten en één kant richting westen. Als de ene kant iets naar het zuiden staat en de andere een beetje richting noorden, dan is de zaak weer duidelijk. Maar als ze pal-oost en pal-west staan, of de iets zuidelijkere kant heeft schaduw van een boom, dan wordt het lastig.
Vooropgesteld: ook pal-oost en pal-west gerichte panelen kunnen nog aardig wat stroom opleveren. Als ik het goed heb onthouden 85 procent van wat scherp op het zuiden staande panelen leveren. En met de huidige panelenprijs verdien je ze dan toch nog in een jaar of tien terug.

Ochtendmist
Ik weet eerlijk gezegd niet of dit voor heel Nederland geldt, maar hier in Noord-Holland heb ik geregeld last van ochtendmist. Dan breekt de zon pas rond een uur of tien of zelfs later echt door. Middagnevel, of andere bewolking die vooral in de middag opkomt, ken ik geloof ik niet. Wel avondmist, maar die hindert geen panelen meer. Dus hier kun je je panelen beter op het westen hebben dan op het oosten.

Piekstroom in de middag
Maar ook zonder die nevel zou ik zelf nu voor middagzon en dus westelijk gerichte panelen kiezen. Dat heeft met koffiedikkijkerij te maken, maar toch iets waar ik me wat bij kan voorstellen.
Wat wil het geval? De meeste stroom is overdag kort na het middaguur nodig en tussen vijf en acht uur 's avonds. Dat zijn dus de momenten waarop energiebedrijven zogeheten piekstroom moeten inkopen, en die piekstroom is duur. Als er een moment komt waarop de stroomprijs overdag per uur kan gaan wisselen - en ik denk dat dit moment er over enige jaren inderdaad gaat komen - dan is het dus beter om de meeste stroom 's middags te kunnen leveren in plaats van 's morgens. Dan krijg je als panelenbezitter ongetwijfeld 's middags een hogere vergoeding voor je kWh's dan 's morgens.

Koffiedik? Mwah. Houd Duitsland in de gaten. Dat loopt jaren op ons voor met zonne-energie en dat zal denk ik over een paar jaar wel zo'n systeem gaan invoeren...

Meer zonnieuws komt u bij me tegen op Twitter: @VincentDekker4.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden