Bij Tata Steel is het geduld op: Nu stellen we orde op zaken

Personeel van Tata Steel tijdens een FNV-bijeenkomst eind oktober. Beeld Hollandse Hoogte / Olaf Kraak Fotografie
Personeel van Tata Steel tijdens een FNV-bijeenkomst eind oktober.Beeld Hollandse Hoogte / Olaf Kraak Fotografie

Vakbond FNV en werknemers van de Nederlandse staalfabriek Tata Steel zijn het zat dat ze drie maanden na de aankondiging van een fusie nog niet weten waar ze aan toe zijn.

Zo'n tweeduizend boze medewerkers komen vandaag in een grote, leegstaande fabriekshal van Tata Steel bijeen voor een protestmanifestatie. Zij zijn het niet eens met de voorgenomen fusie met het Duitse ThyssenKrupp waarbij tenminste tweeduizend banen in Nederland dreigen te vervallen. "Wij eisen inspraak", zegt Aad in 't Veld, bestuurder van FNV-metaal.

De fusie in de staalsector werd eind september plotseling kenbaar gemaakt. De Centrale Ondernemingsraad (COR) van Tata Nederland maakte zich direct grote zorgen. Zij vreesden voor veel meer baanverlies en het kwijtraken van de regie over de winstdraaiende fabrieken in IJmuiden. "Er is geen enkele reden een joint venture te starten. Door dat toch te doen, creëren we alleen maar problemen", zei COR-voorzitter Frits van Wieringen.

Verliezen

Een maand later voegde de directie van Tata Steel Nederland zich bij het protest, toen zij een summiere uitwerking van de plannen had ingezien. Daarin zou staan dat de Nederlandse vestiging inderdaad niet langer een eigen raad van commissarissen en directie mag hebben en moet opdraaien voor de verliezen van Duitse en Britse fabrieken.

De ondernemingsraad en de vakbond kregen er zo een partner in het verzet bij. "Geld dat het bedrijf zelf verdient, moet in IJmuiden kunnen worden geïnvesteerd", liet Tata-directeur Theo Hanrar weten. Ook vreest Hanrar dat de COR gelijk krijgt in zijn vermoeden dat het veel meer banen gaat kosten dan de vierduizend die zijn aangekondigd. De Nederlandse directie van Tata Steel zit echter niet aan tafel bij de onderhandelingen.

De Europese baas van Tata Steel sprak, volgens een persbericht van Tata , afgelopen maandag nog met vakbonden en ondernemingsraad en beloofde na het boekenonderzoek met meer informatie te komen over de voorgenomen fusie en de werkgelegenheid. Aad in 't Veld, bestuurder van FNV Metaal en de ondernemingsraad ontkenden dit gisteren keihard. Zij spraken van 'nepnieuws' van de Tata-directie. De suggestie dat het allemaal wel goed zal komen, moet personeel ontmoedigen naar de protestbijeenkomst te gaan.

De vakbond vindt dat er lang genoeg is gewacht. In 't Veld: "De fusietrein dendert door en de medezeggenschap en de vakbonden worden er compleet buiten gehouden. Wij eisen inspraak en een garantie voor de werkgelegenheid. Zonder baangaranties komt er geen fusie." De manifestatie van vandaag is het begin van een periode van acties, aldus de FNV. De vakbond dreigt zelfs met stakingen.

In Duitsland heeft ThyssenKrupp wel met de vakbonden gesproken over werkgelegenheidsgaranties, weet de FNV. Daar waren eind september grote acties. Zeker vijfduizend Duitse staalarbeiders maakten duidelijk dat de fusie een slecht idee is.

Onduidelijk

In Duitsland is er ook boosheid omdat het nieuwe hoofdkantoor van 'Thyssen-Tata' in Amsterdam komt te staan. In Nederland reageerde premier Mark Rutte juist verheugd op de keuze voor ons land. De FNV juicht niet mee. Zij verwacht dat het niet veel meer wordt dan een boekhoudkundige standplaats waar een handjevol mensen een baan heeft.

Al is ook dat onduidelijk. In 't Veld: "We worden helemaal niet geïnformeerd. De FNV eist volledige helderheid over de toekomstplannen voordat de definitieve overeenkomst tussen Tata en Thyssen wordt getekend." Maar dat niet alleen. De vakbond accepteert ook niet dat er tweeduizend banen gaan verdwijnen bij Tata Steel Europa. De bond wil voor de komende tien jaar een garantie dat er geen banen verdwijnen. "Er mag geen werk naar lagelonenlanden worden verplaatst", aldus In 't Veld.

De COR was de afgelopen dagen druk bezig medewerkers te mobiliseren. Van Wieringen: "We zijn maanden netjes geweest, en daar zijn we weinig mee opgeschoten. Nu is het tijd om orde op zaken te stellen."

Lees ook: Directie Tata Steel IJmuiden bezorgd over fusie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden