Bij sporters neemt verstand langzaam het regime over

Minister Ronald Plasterk, afgelopen zondagavond te gast in het VPRO-programma Zomergasten, vertelde daar dat hij niet van plan was om na zijn ministerschap zijn vorige baan in de wetenschap weer op te pakken. Nee, dat was definitief voorbij. ‘Het is net topsport,’ liet hij zich ontvallen.

Een manke vergelijking. De meeste wetenschappers houden immers helemaal niet halverwege op, om iets heel anders te gaan doen, en topsporters nemen op hun beurt ook meestal geen afscheid omdat er een geheel andere carrière lokt. De geest blijft nu eenmaal langer op niveau dan het lichaam. Einsteins verstand zakte niet halverwege zijn leven weg, integendeel.

Topsporters daarentegen worden als geen andere in hun beroepsuitoefening getroffen door het verschijnsel ouderdom en aftakeling; vandaar dat ze op een zeker moment het zekere voor het onzekere nemen en overschakelen op die zekerder factor: het verstand. Ze gaan in de sport voortaan laten zien wat ze allemaal weten in plaats van wat ze allemaal kunnen, ze worden trainer, of ploegleider. De hersenen hebben gezegevierd.

Dat het verstand het regime langzaam overneemt zie je soms al tijdens de carrière van de topsporter. De Duitse wielrenner Erik Zabel, een van de toppers, begint zo langzamerhand op leeftijd te raken. Hij sprint nog wel mee, soms zelfs voor een ereplaats, maar winnen doet-ie niet meer. Daarentegen wordt hij, zo zei commentator Maarten Ducrot, steeds gemener, hij duwt hier en daar eens wat tegen een ander, zet zich af. Oftewel: wie niet sterk (meer) is moet slim zijn.

Er is natuurlijk een aantal sporten waar leeftijd en conditie er niet zoveel toe doen; dat zijn de denksporten. Die vormen in het hele plaatje toch een uitzondering. Zo zijn ze bijvoorbeeld niet olympisch. We hebben geen olympische schaak- en damkampioenen. Geen wonder, het Olympische motto ‘Sneller, hoger, sterker’ heeft een typisch lichamelijke uitstraling waar een breinbaas niet veel mee kan.

Wie dus na een tijdje niet sneller, hoger of sterker meer kan, kiest voor iets anders, het wetenschappelijker gedeelte van zijn wezen. De meeste mensen beginnen zelfs helemaal nooit aan topsport en leunen van meet af aan op het verstand. Ze staan langs de lijn en weten alles beter. Wekelijks zien we dat: een vol stadion, met een handjevol topsporters, omringd door duizenden wetenschappers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden