Bij Sparta ligt nu nog één man onder vuur

'Als je als een olifant door de porseleinkast gaat en zo matig presteert, wordt het onhoudbaar'

De protestspandoeken hingen er weer, afgelopen zondag op Het Kasteel. Dit keer was de onvrede van de Sparta-aanhang gericht op Wiljan Vloet. De algemeen en technisch directeur bezweek deze week onder de druk. Woensdag werden de onderhandelingen over een vertrekregeling afgerond. Leo Beenhakker was eind februari al ingevlogen om de technische zaken over te nemen. Financieel directeur Manfred Laros is nu tijdelijk algemeen directeur.

Sparta, eens een trotse eredivisieclub, speelt alweer voor het vierde jaar op rij in de eerste divisie en promotie lijkt steeds verder weg. Wiljan Vloet joeg er in nog geen drie jaar 34 spelers en vijf trainers doorheen. De in de winterstop aangestelde Gert Kruys is alweer de derde trainer dit seizoen. De aan het begin van het seizoen aangestelde Adrie Bogers werd begin december ontslagen, waarna assistent Arjan van der Laan het drie wedstrijden van hem overnam.

De trainerswissels hebben de club geen goeds gebracht. Integendeel. Sparta is afgezakt naar de tiende plaats en dreigt een negatief clubrecord te vestigen. Het dieptepunt tot nu toe was een negende plaats, drie jaar geleden. Onder het bewind van Kruys werden uit acht wedstrijden slechts vier punten gehaald en de laatste vijf thuiswedstrijden gingen verloren.

Na het ontslag van Vloet ligt nog één man onder vuur in Spangen: Willem Bröcker, voorzitter van de Raad van Commissarissen. Hij is immers verantwoordelijk voor het toezicht op het functioneren van het bestuur, onder wie Vloet. Vloet stelt dat hij afgelopen zomer na de gemiste promotie aan de RvC heeft gevraagd of hij door moest gaan, waarna een bevestiging volgde. Bröcker ontkent deze gang van zaken dan weer.

"Het liegen en bedriegen, dat ben ik zo zat", zegt Peter van der Zwan, secretaris van supportersvereniging De Sparta Supporter. Hij voerde menig gesprek met beide heren. "Het vertrek van Vloet was onafwendbaar. Als je als een olifant door de porseleinkast gaat en ondertussen zo matig presteert, wordt het onhoudbaar. Nu Bröcker nog. Als hij morgen (Sparta speelt dan thuis tegen Almere City, red) zelf nog niet vertrokken is, zullen er zeker spandoeken in het stadion hangen. Supporters hebben zo best veel invloed, want die beelden gaan snel rond op internet en in de media. Sponsoren zijn daar gevoelig voor."

Het kampioenschap is uit zicht, maar dankzij een periodetitel is Sparta al wel zeker van deelname aan de nacompetitie. Nog altijd is er dus hoop op promotie, al is wanhoop misschien een passender term voor de sfeer op Het Kasteel. De druk om te moeten promoveren heeft voor veel spelers verlammend gewerkt. De bemoeienis van de op discipline hamerende 'Vladimir Vloetin', zoals zijn bijnaam luidde, hielp daarmee niet.

De kans dat Sparta straks drie play-offs overleeft en promoveert naar de eredivisie, lijkt klein. "Dan moet echt alles meezitten", zegt Van der Zwan. "En eigenlijk zou het ook te vroeg zijn. Eerst moet de rust hier terugkeren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden