Bij ruim helft van Stapels werk is het mis

Onderzoekscommissie universiteit Tilburg presenteert eerste bevindingen

Het fraudewerk van de Tilburgse hoogleraar Diederik Stapel krijgt mogelijk ook gevolgen voor zijn co-auteurs. Vorig jaar had de commissie-Levelt, die in opdracht van het Tilburgse universiteitsbestuur alle artikelen van de sociaal-psycholoog tegen het licht houdt, laten weten dat de hoogleraar alleen verantwoordelijk was voor de fraude. Stapel, die een half jaar geleden opstapte, verzon onder meer onderzoeksdata. Die verwerkte hij in artikelen die hij vaak samen met collega's schreef.

In de lijst met de eerste twintig publicaties die de commissie gisteren op internet zette, blijkt in twaalf gevallen sprake van fraude. Hoewel de commissie per publicatie aangeeft wat er verdacht aan is, is het nog te vroeg om vast te stellen in hoeverre co-auteurs mede-verantwoordelijk zijn voor de gemaakte fouten. Het gaat soms om resultaten die zo perfect overeenkomen met de hypothesen, dat een collega-wetenschapper wellicht nattigheid had kunnen, of moeten, voelen.

De commissie zal die kwestie aanroeren in haar eindrapport, dat te verwachten is over een half jaar. Ze beslist overigens niet over mogelijke arbeidsrechtelijke consequenties: dat doen de betrokken universiteiten.

Volgens een woordvoerder van het Tilburgse universiteitsbestuur publiceert de commissie nu al de eerste resultaten, om zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen. De twee andere commissies die het werk van Stapel onderzoeken, uit zijn tijd in Groningen en Amsterdam, zullen de komende maanden hun lijst met verdachte publicaties publiceren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden