Bij rauw Tilburg past eigen schreefloze lettertype

Een van de pictogrammen die Sander Neijnens samen met graficus Ivo van Leeuwen ontwikkelde.

Ze is nog maar een peuter, maar haar invloed is al groot. Haar naam is TilburgsAns: het eigen lettertype van de stad Tilburg. Deze week werd ze drie jaar. Ze is al te zien op posters, menukaarten, hardloop-T-shirts en in tatoeages. Ook het bestuursakkoord van het Tilburgse college is in deze lokale letter gedrukt.

In TilburgsAns is het karakter van de stad vervat, vertelt typograaf Sander Neijnens, geestelijk vader van Ans. Dat karakter is rauw: Tilburg is van oudsher een stad van werkvolk, textielarbeiders. Vandaar dat Ans een schreefloze letter is (‘sans’ in vormgeversjargon): “Het is een stad zonder schreven, zonder tierelantijnen”.

Maar de bewoners hebben ook een eigenzinnige, verrassende kant volgens Neijnens. “Ze hebben een absurdistisch gevoel voor humor, net als de Belgen. En er wordt ook gedanst, er borrelt hier veel, al moet je er soms even naar zoeken.” De o’tjes en a’tjes zijn iets kleiner in TilburgAns, waardoor de letters een beetje dansen. Die vrolijkheid zit ook in de hoofdletter Q, die oogt als een opgelaten ballonnetje.

Kroepoekdak

Sinds haar geboorte is het lettertype gratis te downloaden en dat doen de Tilburgers gretig. Naast letters zijn er ook zo’n negentig pictogrammen, die Neijnens samen met graficus Ivo van Leeuwen ontwikkelde; binnenkort komen er nog dertig bij. Ze verbeelden typische plekken (zoals het station met kroepoekdak), maar ook de Tilburgse taal. Zo zijn er symbolen voor ‘lozzie’ (horloge) en ‘knòrrie’ (kanarie).

Eén nadeel heeft Ans wel: je kunt er niet ‘tot ziens’ in typen, want die woorden veranderen vanzelf in ‘houdoe’. Morgen ontvangt de Brabantse schrijver en taalkundige Wim Daniëls een ingelijst exemplaar van deze lokale afscheidsgroet. 

Lees ook:

Bedenker van schreefloze letter gaf Trouw een nieuw gezicht

Letters zijn gereedschappen, net als lepels. Ze mogen nooit te opdringerig zijn, vond de Zwitserse letterontwerper Adrian Frutiger. “Als je je de vorm van de lepel bij de lunch nog kunt herinneren, moet het een verkeerde vorm zijn geweest”, zei hij ooit. Naar nu bekend is geworden, overleed Frutiger afgelopen week in het Zwitserse Bremgarten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden