Bij ramp in Botlek moet informatie meteen beschikbaar zijn

Van een onzer verslaggeefsters ROTTERDAM - Bij de petrochemische bedrijven in het Botlekgebied bij Rotterdam moet altijd een medewerker beschikbaar zijn, die bij een calamiteit alle voor politie en brandweer essentiele informatie paraat heeft.

Deze les kan getrokken worden uit de ontploffing vorig jaar december bij DSM Chemicals in de Botlek. Daarbij kwamen zes mensen om het leven en vielen vier gewonden. Het onderzoek van de arbeidsinspectie naar de toedracht van de explosie wordt over enkele weken afgerond.

Uit de gisteren gepresenteerde evaluatie van de Rotterdamse diensten die betrokken waren bij de bestrijding van de ramp, blijkt dat de brandweer onnodige risico's heeft moeten nemen en tijd heeft verspeeld doordat belangrijke bedrijfsinformatie ontbrak. Zo kon bijvoorbeeld niemand vertellen welke stoffen zich bevonden in een brandende opslagplaats van chemicalien. G. van Staalduinen van de rampenbestrijding van de gemeente Rotterdam: "Je kunt niet zomaar de spuit erop zetten als je niet precies weet om wat voor chemicalien het gaat. Dan maak je de situatie misschien nog gevaarlijker." Weliswaar was er een medewerker van DSM Chemicals aanwezig die op alle vragen van de brandweer en milieudienst Rijnmond antwoord had kunnen geven. Maar deze man was elders in het bedrijf al zo druk bezig om de zaak onder controle te houden, dat hij niet aanspreekbaar was.

Deze ervaring onderstreept volgens Van Staalduinen de noodzaak dat risicovolle bedrijven in de Botlek een paar medewerkers aanwijzen, van wie er altijd een beschikbaar is om plaats te nemen in het coordinatieteam dat meteen na een ramp wordt ingesteld. Deze persoon moet niet alleen alle actuele informatie paraat hebben, maar ook de bevoegdheid hebben om namens het bedrijf te spreken.

Volgens directeur C. J. M. Asselbergs van de Stichting EuropoortBotlek Belangen (EBB) onderschrijven de tachtig aangesloten bedrijven met in totaal 27 000 werknemers de noodzaak van zo'n contactpersoon. "De EBB heeft vrij kort na de ramp bij DSM deze kwestie al aangekaart bij de bedrijven. Een aantal ondernemingen heeft inmiddels ook iets geregeld. Het probleem is echter de beschikbaarheid. Je kunt wel een paar mensen aanwijzen, maar ze zijn er gewoon niet altijd. Vooral voor bedrijven die continu draaien, is het lastig in te passen in de organisatie. Dat kost tijd, maar er wordt aan gewerkt."

Uit de evaluatie van de bestrijding van de ramp bij DSM Chemicals blijkt volgens burgemeester Peper dat Rotterdam beschikt over een 'hoogwaardige rampenbestrijding'. "De actie kwam snel op gang en verliep goed gecoordineerd en nagenoeg volgens plan. Dat neemt niet weg dat er verbeteringen mogelijk zijn."

Vooral het telecommunicatieverkeer bleek storingsgevoelig. Volgens de politie, brandweer, GGD, havendienst en milieudienst was de ether na het uitbreken van de ramp zo 'vol' dat daardoor storingen optraden in het 06-autotelefoonnet. Daardoor moest soms worden uitgeweken naar het marifoonnet. Ook Radio Rijnmond, dat bij calamiteiten dienst doet als rampenzender, kampte met storingen. Met de PTT wordt onderzocht of een andere frequentieverdeling op de ether mogelijk is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden