'Bij ons mag de bal niet boven de knie komen'

Eerste puntenverlies deert niemand

ZWOLLE - PEC ZWOLLE1 - FC UTRECHT1

De aanvoerder van de koploper van Nederland staat de pers na de eerste niet gewonnen competitiewedstrijd met een bakje fruityoghurt in de hand te woord. Nee, zegt Bram van Polen, rechterverdediger van PEC Zwolle, dat heeft niets te maken met voedingsverordeningen van de nieuwe trainer Ron Jans, die wel de mayonaise van de tafels in het spelershome heeft laten halen. De gezonde toetjes waren er vorig seizoen ook al. Zoals meer, leuk voetbal voorop, er in Zwolle al was - en langer dan gauw gedacht.

Vóór het duel met FC Utrecht (1-1) heeft de enkele maanden geleden afgezwaaide spelverdeler Arne Slot uitgelegd dat de intentie tot dat leuke voetbal 'in het DNA van de club' zit. "Veel clubs zeggen dat ze verzorgd voetbal willen spelen, maar als je dan naar de training kijkt, vliegen de ballen door de lucht", zegt de ex-voetballer. "Wij dóen het, al jaren. Bij ons is de stelregel bij positiespelletjes dat de bal niet boven de knie mag komen."

Het beeld is ontstaan, versterkt door de promotie in 2012 naar de eredivisie, dat PEC onder de vorige trainer Art Langerer en de toenmalige assistent Jaap Stam leuk is gaan voetballen. Dat wordt genuanceerd door Slot, die verdeeld over twee perioden elf jaar in Zwolle speelde. Vroegere trainers als Dwight Lodeweges en Jan Everse stonden het speltype al voor. De huidige trainer Jans noemt ook de tegenwoordige Ajax-assistent Hennie Spijkerman in het rijtje van trainers 'die altijd over de grond wilden spelen'. Slot: "Wij onderscheidden ons ermee in de eerste divisie. Later deden Cambuur en Go Ahead Eagles het ook. Daarom is het leuk om te zien dat ook die clubs het aardig doen in de eredivisie."

Ron Jans is eerlijk genoeg om te erkennen dat hij desondanks niet wist dat PEC zó'n leuk ploegje had, toen hij werd aangesteld. Ook tegen FC Utrecht is de constructieve spelopvatting te zien geweest, al zal het bepaald niet de beste wedstrijd van de koploper van de eerste weken van het seizoen zijn geweest. Als PEC vroeg in de tweede helft door een kopbal van Janssen op achterstand is gekomen (0-1), blijft het met frisse combinaties de aanval zoeken. Invaller Nijland rondt een van de soepele aanvallen af (1-1). Als er één ploeg had kunnen winnen, erkent Utrecht-coach Jan Wouters volmondig, was het PEC.

Dat het na vier zeges een keer niet is gebeurd, kan Jans, zijn spelers en het met aardig voetbal op zich al heel tevreden publiek nauwelijks deren. De trainer moppert er evenmin over dat hij dribbelaar Mokhtar in de laatste dagen van de transferperiode aan FC Twente is kwijtgeraakt. "We zullen hem nog gaan missen, maar dat is nu eenmaal de rol van deze club", zegt Jans. "Als het goed is, gaan er straks nog wel meer weg, want er lopen hier goede voetballers."

Liever prijst Jans de eenheid van gedachte in Zwolle, ook in bestuurlijke zin. Al vroeg in het vorige seizoen werd hij ontslagen bij Standard Luik. Van hem geen kwaad woord over die club, maar de gedachten van de Nederlandse trainer en zijn Waalse entourage liepen te ver uiteen. Nu werkt Jans voorlopig prettig samen met onder anderen Erben Wennemars, de oud-schaatser die als commissaris (en supporter) het beleid uitdraagt om het lang alleen op Zwolle gerichte PEC in de regio te laten wortelen. Ook vandaag is het stadion uitverkocht.

Zo kan het verkeren: bijna een jaar geleden op de keien, nu op kop. Dat Jans een geboren Zwollenaar is en oud-speler van de club, maakt het er nog mooier op. Bij zijn presentatie had hij zijn vader, óók oud-speler, meegenomen. "Hij kan nauwelijks nog iets zien, maar hij geniet met volle teugen", zegt Jans. "In het zorgcentrum waar hij woont, krijgt hij volop aandacht. Daar geniet ik weer van."

Met zijn slechte ogen heeft vader Jans helaas weinig kunnen zien van het spel op het middenveld van Saymak en Drost, beiden 20 jaar, en de Pool Klich, de beste van het stel. Dat had Arne Slot dus bedoeld. "Bij andere clubs denken ze toch gauw een balafpakker nodig te hebben, als het even tegenzit. Wij spelen altijd met drie goede voetballers op het middenveld", had hij gezegd.

"We hebben het gevoel met iets moois bezig te zijn", zegt aanvoerder Van Polen. "Ik ga nu geen einddoelstelling uitspreken. Maar wij zijn een absolute middenmoter, met enige rek naar boven", zegt trainer Jans.

De harde kern rolt zijn spandoek op voor de volgende keer. 'PEC Zwolle desespereert nimmer', staat erop.

Daarvoor is voorshands natuurlijk ook geen enkele reden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden