'Bij ons geen schone schijn'

Het nieuwe seizoen van 'Boer zoekt Vrouw' komt eraan, het tiende al. Volgens Yvon Jaspers zit het succes van het programma in de herkenning. 'Wij tonen dat je er niet perfect hoeft uit te zien om mooi te zijn.'

68 boeren kregen de afgelopen jaren de camera's langs op hun erf en meer dan 10.000 vrouwen schreven ooit een brief waarmee zij een gooi deden naar de liefde van een boer uit het KRO-programma van Yvon Jaspers. 'Boer zoekt Vrouw' bestaat tien jaar en gaat volgens Jaspers nog heel lang door. De komende twee zondagavonden wordt de feestelijke reünie uitgezonden.

'Boer zoekt Vrouw' blijft een kijkcijferhit. Heeft u daar een verklaring voor?

Yvon Jaspers: "Op Facebook en andere sociale media slingeren veel mensen het mooiste en gelukkigste beeld van zichzelf de wereld in. Bij 'Boer zoekt Vrouw' gebeurt het tegenovergestelde. Bij ons kun je geen schone schijn ophouden. Wij tonen dat je er niet perfect hoeft uit te zien om mooi te zijn. In 'Boer zoekt Vrouw' laten kandidaten zien hoe ze echt zijn, met al hun onvolmaaktheden. En hoe moeilijk het pad van de liefde soms is. Ik denk dat veel kijkers dat herkennen."

Dating is de afgelopen tien jaar steeds gewoner geworden. Is het voor kandidaten nu makkelijker om mee te doen?

"Voor het seizoen dat nu wordt opgenomen stuurden 2388 vrouwen een brief naar één van de boeren. Een record. Elk jaar melden zich zo'n 400 boeren aan. Toch is het niet makkelijker geworden om mee te doen. Want nu lopen die deelnemers veel meer dan tien jaar geleden het risico op negatieve aandacht, via Twitter bijvoorbeeld, waar ze dan op de hak worden genomen. Als je Twitter serieus zou nemen, dan krijgen die kandidaten veel over zich heen.

Het moet intussen voor de boeren en vrouwen voor honderd procent duidelijk zijn dat de KRO hen zeer serieus neemt. Zij geven zich bloot. In de montage houden we rekening met ze. We willen geen effect-tv maken.

De boeren selecteren hun kandidaten uit de brieven. Wij hebben tevoren een gesprek met ze. Het komt soms voor dat een kandidaat dan zelf alsnog beslist niet mee te doen."

Als u vrijgezel was, zou u dan zelf meedoen?

"Ik heb daar geen antwoord op. Ik heb daar geen idee van. Ik heb er wel veel respect voor als mensen besluiten mee te doen. Voor hun lef om het risico te lopen niet door de boer gekozen te worden."

Hebben kandidaten die uiteindelijk niet door de boer worden gekozen het zwaar?

"Na de uitzendingen bieden we nazorg door een speciaal team. Wij vroegen ze het hemd van het lijf en zij stelden zich kwetsbaar op in het programma. Dan moeten wij ook een team bieden dat na afloop met ze kan praten en kan luisteren. Sommigen hebben dat helemaal niet nodig, anderen kunnen nog jaren later bij ons terecht. En in die nazorg gaat het niet alleen om huilende vrouwen, hoor. De KRO geeft ook begeleiding aan kandidaten die opeens bekend worden en in andere tv-programma's worden gevraagd."

Hoeveel van die 68 boeren kregen een vaste relatie met dank aan 'Boer zoekt Vrouw'?

"Tachtig procent krijgt een relatie. Dat is niet altijd de vrouw die aan het eind van het programma werd gekozen. Soms gaat die relatie uit en zoekt een boer alsnog contact met één van de andere briefschrijfsters. Als dat in alle rust en luwte klikt dan tellen we die ook mee."

'10 jaar Boer zoekt Vrouw', zondag 21 en 28 december, 20.20 KRO op NPO 1. Het nieuwe seizoen begint op 4 januari.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden