Bij Nuis gaat rivaliteit voor argwaan

'De mensen reageren enthousiast op de strijd tussen de Russen en mij: Wat maken jullie het spannend!'

Nu Kjeld Nuis met Russen als grootste rivalen uitgerekend in Kolomna op de drempel staat van een eerste grote titel, wijst alles op een terugkeer naar oude tijden, naar die van de Koude Oorlog. Maar ofschoon hij daarvoor zelf alle ingrediënten op tafel legt, wijst hij de suggestie af.

Overal opereren de Russen aan de vooravond van de WK afstanden in afzondering. Waar de rijders uit de rest van de wereld opgepropt in één kleedkamer zitten, hebben de Russen hun eigen, afgesloten ruimte. Dezelfde afzondering is er tijdens maaltijden - achter gesloten deuren in het hotel - en op het ijs - met aparte trainingsuren.

Maar wat het meest opvalt, is de hoge luchtcirculatie in het door de Nederlander Bertus Butter ontworpen Kometa ijsstadion. Of het nu Nuis is of zijn ploeggenoot Sven Kramer, ze tonen op hun mobiele telefoons filmpjes van boven de luchtroosters gehangen accreditatiekaarten die in de rijrichting wapperen.

"De wind waait goed", zegt Nuis over zijn eerste trainingsronden. "Het zijn enorme blowers die hard aanstaan. Als je alleen op de baan bent, heb je het gevoel dat je er met 200 man rijdt. Zo creëer je op een laaglandbaan omstandigheden als in Salt Lake City. Voor een inrijrondje van 30 seconden hoef je nauwelijks iets te doen. Wat, zetten ze die blowers uit tijdens de wedstrijden? Denk je?"

Er gingen vaker verhalen rond over manipulatie met luchtcirculatie. Nuis is niet bang dat op gunstige momenten voor de Russen de knop even aan of uitgaat. In het vredige schaatsen bestaat nauwelijks argwaan als op 100 kilometer afstand van Moskou de belangrijkste wereldtitels op het spel staan. Ondanks de dopingschandalen die de hele Russische sport treffen, en de hoge snelheden die de Russische schaatsers na de Winterspelen in Sotsji zijn gaan ontwikkelen.

Uitgerekend de twee blikvangers vormen morgen en zaterdag de moeilijkst te nemen drempels voor Nuis. Zelf verkeert hij in grootse vorm, maar hij heeft de jacht op Pavel Koelizjnikov (1000 meter) en Denis Joeskov (1500) nog niet in zijn voordeel kunnen beslissen. Al zijn de verschillen tot fracties gereduceerd. Tot details in de uitvoering.

Zoals tijdens de laatste Wereldbeker in Stavanger, toen Koelizjnikov hem op zijn favoriete afstand met slechts 0,02 en 0,03 seconden tweemaal de baas was.

Liever dan in argwaan, denkt de relaxte Nuis in sportieve rivaliteit. Tijdens de Winterspelen faalden de Russen; de Nederlandse troef haalde dat toernooi niet eens. "Dit is zo gaaf, ik merk hoe de strijd van mij met de Russen na Sotsji is gaan leven. Mensen eromheen reageren enthousiast op onze races: wat maken jullie het spannend, you guys are crazy. Dat is genieten."

"Op de 1000 is het nog een kwestie van geen fout maken, zoals ik er in Stavanger wel twee kleine had. Ik ben snel genoeg en maak in de tweede ronde een halve seconde goed. Als ik Koelizjnikov in de eerste ronde binnen 0.4 seconden kan houden, win ik van hem."

Nuis heeft geen studie gemaakt van zijn tegenstanders, volgens hem zijn er geen geheimen.

"Koelizjnikov rijdt goed zijwaarts en zit diep, meer is het niet. Ik ren bij de start wat weg, hij schaatst gelijk mooi, duikt optimaal onder de wind door.

"Joeskov is een totaal andere rijder, een krachtmens. Zijn eerste ronde is zo sterk dat je bijna niets meer kan winnen. Je kunt alleen maar hopen dat je een lekkere kruising hebt om nog wat te kunnen doen."

Op die 1500 meter reed Nuis in Salt Lake City een vorstelijk Nederlands record van 1.42,14, de vierde wereldtijd ooit. Hij zegt dat te danken aan het twee jaar lang trainen met Sven Kramer, waardoor hij als sprinter meer inhoud krijgt. "Ik heb tijdens duurwerk van de allrounders dynamisch leren schaatsen, met die soepele valbeweging heen en weer en hun hoge zit. Als sprinters al duurwerk doen, blijven ze in hun diepe zit. Door die afwisseling kan ik meer uit een training halen."

Volgend jaar, voorspelt Nuis, zal hij nog meer macht hebben op de koningsafstand, de 1500 meter. Nu herbergt die nog een gevaar, zeker als hij tegen de ontketende Joeskov rijdt.

"Ik moet oppassen dat ik mezelf in de eerste ronde niet voorbijga, dat ik teveel geef. Dan houd ik het niet vol en ga stuiteren op de laatste 100 meter."

"Op de 1000 meter hoef ik daar niet over na te denken, die past beter bij mijn karakter vanwege de hoge snelheid. Die kan ik twee ronden volle bak rijden. Van alles wat ik onderweg heb om over na te denken, word ik minder."

'Nuis heeft grote veerkracht'

Tweemaal miste sprintbelofte Kjeld Nuis de Olympische Winterspelen. In 2010 omdat een ander aanspraak maakte op een aanwijsplek, in 2014 doordat hij voor het kwalificatietoernooi ziek werd. In de zes jaar dat hij onder Jac Orie traint, won de 26-jarige rijder op de WK afstanden tweemaal zilver en eenmaal brons op de 1000 meter. Op de 1500 meter was hij nooit beter dan achtste.

Nu Nuis sneller en stabieler is dan ooit, lijkt de tijd rijp voor zijn eerste grote titel. Of is hij een rijder bij wie het net niet winnen in zijn hoofd zit? Orie beantwoordt die vraag met een resoluut 'Nee'.

"Kjeld heeft perioden gehad dat hij ontzettend goed was, maar fluctuerend in vorm. Nu is hij stabieler op een hoger niveau. Dat is een kwestie van groei. Als het een keer minder is, heb je dat meegemaakt. Dat is ervaring waar je rustig van wordt. Zijn mentale weerbaarheid is beter geworden, hij heeft grote veerkracht."

Een garantie biedt dat niet. Orie verwijst naar Shani Davis als beste rijder ooit op de 1500 meter, maar daarop nooit olympisch kampioen. "80 procent van de factoren die succes bepalen kun je sturen, de rest niet. Dat ongrijpbare is het mooie van sport. Wij proberen dat ongrijpbare zoveel mogelijk in je voordeel te laten spreken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden