'Bij Natuurmonumenten hebben ze gewoon iets tegen vossen'

ALKMAAR - Diverse milieu- en natuurbeschermingsgroepen in Noord-Holland zijn verontwaardigd omdat Natuurmonumenten de vossenjacht preekt in het natuurgebied De Putten. Volgens de groepen wil Natuurmonumenten de kluut en de visdief beschermen tegen de vos, hoewel die vogelsoorten daar nooit hebben gedijd. Ook niet in de tijd, tot voor enkele jaren, toen de vos zich in Noord-Holland nog helemaal niet liet zien.

JAN SLOOTHAAK

“Ze hebben bij Natuurmonumenten gewoon iets tegen vossen. We ergeren ons al geruime tijd aan het neerknallen van vossen bij het Zwanenwater en het Naardermeer en nu moet ook natuurgebied De Putten er aan geloven”, aldus een verbolgen J. Bos van de Vogelwerkgroep Alkmaar. En in een brief aan Natuurmonumenten schrijven de organisaties: “Eigenlijk niemand kan het bevatten en nog steeds kunnen wij niet geloven dat een natuurbeschermingsorganisatie als Natuurmonumenten zoiets ooit in haar hoofd zou halen. Uw plan is even ijzingwekkend als stuitend. Een bloedbad in een natuurgebied.”

Volgens ir. R. C. van der Giessen, inspecteur bij Natuurmonumenten, gaat het echter om het schieten van nul tot hooguit drie vossen in het kleine natuurgebiedje dat De Putten is. “Het is 38 hectare groot, merendeels water en eigenlijk speelt het zich allemaal af op 12 hectare grasland. Geen sprake dus van een bloedbad.” Natuurmonumenten heeft als beleid de 'rode-lijsten-soorten' te beschermen: een lijst met zeer bedreigde vogels. De organisatie zit met het vossenbeleid op dezelfde lijn als Staatsbosbeheer.

Niet bekend

In het blad Argus van de Stichting Kritisch Faunabeheer - 'De stem van sprakeloze wilde dieren', zoals de ondertitel luidt - wordt Natuurmonumenten ook op de korrel genomen. Natuurmonumenten wordt verweten van een natuurbeschermingsorganisatie te zijn veranderd in een fund-raising organisatie: een organisatie die veel geld binnen wil halen met allerlei projecten. Op zich kan dat best samen gaan met natuurbescherming, maar volgens het blad zit Natuurbeheer te veel op de lijn van het geld. “Aansprekende soorten zijn nodig om dat geld binnen te krijgen, ijsvogels, lepelaars, kluten, goudplevieren, sternen, otters en zeehonden.” Andere soorten, wordt Natuurmonumenten verweten, worden daardoor ten onrechte verwaarloosd. “Meeuwen, kraaien, kleine roofdiertjes, dat spreekt het grote publiek niet aan.”

De ruzie speelt zich eigenlijk af in de familiekring, want de kemphanen dragen in feite allemaal dezelfde doelstelling van de natuurbescherming in het vaandel. Ze zijn het er over eens dat vossen de eieren van kluuten en visdieven in De Putten opeten. De protesterende milieu- en natuurgroepen kiezen echter voor de vos, terwijl Natuurmonumenten de kluut en visdief hoog houdt. Van der Giessen: “Daarover hebben wij een principeel verschil van mening.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden