Bij meester Gerard zijn de kinderen géén nummer

Heilig Hartschool in Mussel telt slechts 52 leerlingen en zegt juist daarom goed onderwijs te bieden

Wat ruikt het lekker in het keukentje van de Heilig Hartschool: naar knoflook en versgebakken deeg. Het geurspoor leidt naar een hartige taart die op tafel staat te dampen. Zojuist gebracht door een moeder, "voor meester Gerard". Die schuift meteen zijn lunchtrommel aan de kant en laat zich de taart smaken. "Kijk", zegt hij. "Dit is een van de voordelen van een kleine school." Korte lijnen, persoonlijk contact, soms een spontane traktatie.

Meester Gerard Weinans (57) is niet alleen meester van groep 6, 7 en 8, maar ook de directeur van de rooms-katholieke Heilig Hartschool. Die ligt aan de rand van het Groningse Mussel, een dorpje met duizend inwoners, bevroren akkers, vier kerken en twee scholen. De derde basisschool, de gereformeerde, heeft vorig jaar het loodje gelegd. Te klein, te kwetsbaar.

De Heilig Hartschool is ook klein: 52 leerlingen, verdeeld over drie leerkrachten en drie ruime lokalen. Maar kwetsbaar? Weinans oogt eerder strijdbaar als hij hoort wat de Onderwijsraad 260 kilometer verderop, in Den Haag, zojuist heeft beweerd: dat scholen met minder dan honderd leerlingen dicht moeten. Omdat ze te duur zijn en vaak minder goed onderwijs geven dan grotere scholen.

Met dat laatste is Weinans het pertinent oneens. In zijn gecombineerde groep kan hij alle kinderen uitstekend bedienen, zegt hij: "Heel efficiënt, met een hoge opbrengst." Kwestie van soepel multitasken: terwijl hij met groep 7 (zeven kinderen) aan de 'instructietafel' werkt, houdt de meester ook de jongere en oudere kinderen in het oog. "Ben jij klaar met je weektaak? Heb jij al geschreven vandaag?"

Volgens Weinans bestaat de Onderwijsraad uit "bij elkaar geveegde kamergeleerden, die theoretiseren" en niet zien wat de kracht van kleine scholen is: de persoonlijke benadering. Hij en zijn collega's zíen de kinderen echt, zegt hij, en dagen ze ook uit. "Wij laten geen talenten liggen."

Ook ouders roemen de aandacht voor het individu. Overblijfmoeder Zwanet Kramer bidt even met een groep meisjes voor de lunch; ze slaan katholieke kruisjes boven hun K3-trommeltjes. Dan vertelt ze dat haar dochter Agnes (groep 6) 'een probleemkind' is, omdat ze slecht hoort. "Hier krijgt ze de juiste begeleiding." Hier is ze géén nummer.

In het keukentje filosofeert directeur Weinans intussen over de toekomst van zijn school. Wat nou als de 'kamergeleerden' uit Den Haag hun zin krijgen? Als de Heilig Hartschool in 2019 moet sluiten? "Ik begin een privéschool", zegt hij. "Ik neem dit gebouw over. Dat is mijn wildste plan." Een andere gedachte is: aansluiting zoeken bij een grotere katholieke school in Musselkanaal. "Ik zou misschien een dependance kunnen worden."

En fuseren met de protestants-christelijke basisschool Op de Zandtange, die een paar honderd meter verderop ligt aan dezelfde weg? Die school telt nu 104 leerlingen en heeft daarmee volgens de Onderwijsraad dus nét bestaansrecht. Zou Weinans toenadering zoeken?

De gedachte was nog niet in hem opgekomen, zegt hij: "We hebben soms contact rond een sportdag en een Oranjefeest. En ik heb wel eens een pak papier van de directrice geleend." Dieper ging de relatie tot nog toe niet. "Maar als dat de manier is om mijn onderwijsvisie, mijn kijk op kinderen, te behouden, dan zou ik daarover willen nadenken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden