Bij medische kinderopvang worden nooit controles uitgevoerd

LAURA SOER

Voor de meest kwetsbare kinderen in de kinderopvang - die in medische kinderdagverblijven - zijn de veiligheidscontroles niet goed geregeld. Er is onduidelijkheid over inspecties, en screening van medewerkers op nieuwe strafbare feiten is niet verplicht. Evenmin geldt de eis om ten minste twee medewerkers op een groep te hebben. Bij reguliere kinderdagverblijven zijn de eisen juist aangescherpt na de zedenzaak bij het Hofnarretje in Amsterdam.

Op de medische kinderdagverblijven (MKD's) verblijven kinderen van 0 tot 7 jaar met ontwikkelingsstoornissen, psychische - en gezondheidsproblemen. Ze vallen niet onder de Wet Kinderopvang. Daarom gelden de verscherpte kwaliteitseisen die op de reguliere opvang zijn ingevoerd, hier niet automatisch.

Josette Hoex, expert kinderopvang aan het Nederlands Jeugdinstituut, noemt de onduidelijkheid over het verschil in regelgeving en over de inspecties 'zorgwekkend': "Juist bij kwetsbare kinderen lijkt het me belangrijk dat de regels helder zijn, omdat zij minder sociaal vaardig en minder weerbaar zijn."

Al eerder constateerde de commissie-Samson, die onderzoek deed naar kindermisbruik in de jeugdzorg, dat verstandelijk beperkte kinderen drie keer meer kans hebben om seksueel misbruikt te worden. Hoex: "Continue screening en het vier-ogenprincipe, waarbij ten minste twee medewerkers op een groep zitten, lijken me juist voor deze kinderen belangrijk."

De GG&GD's moeten reguliere kinderdagverblijven elk jaar controleren. Die vinden aangekondigd én onaangekondigd plaats. Behalve op veiligheid letten de inspecteurs extra op de pedagogische kwaliteiten van medewerkers. Voor medische kinderdagverblijven geldt zo'n verplichte jaarlijkse controle niet.

Het is ook lang niet altijd duidelijk wie verantwoordelijk is voor de controles. In veel gevallen is dat de Inspectie Jeugdzorg, maar die controleert voornamelijk als er klachten zijn of geruchten rondzingen. "Bij signalen uit de praktijk gaan we er kijken", aldus een woordvoerder.

De MKD's vallen onder het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport. Dat onderzoekt momenteel of voor MKD's dezelfde kwaliteitseisen en verscherpte controles moeten gelden als voor de reguliere kinderopvang. Een woordvoerder laat weten dat "het tegengaan van seksueel misbruik bij kinderen bij ons een hot item is".

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden