Bij Jomanda blijven wonderen uit vandaag

(Trouw)Beeld Maarten Hartman

„Raadpleeg altijd een arts.” Na de rechtszaak over haar rol bij de dood van Sylvia Millecam geeft Jomanda dat advies met nog meer nadruk. Zo ook gisteren tijdens een healingsessie in Noord-Brabant.

„Ik heb vannacht gedroomd van stoffer en blik”, zegt een vrouw. „Wie weet wat er vandaag weer bij me opgeruimd gaat worden.” Ze staat te wachten tussen de drommen mensen die zijn afgekomen op een healingsessie van Jomanda, gisteren in Bergen op Zoom.

Dankzij Jomanda is ze jaren geleden van de tranquillizers afgekomen, vertelt ze. Nu verwacht ze niets speciaals. „Maar er gebeurt altijd wel iéts.”

Het is het eerste publieke optreden van Jomanda sinds de rechtszaak over haar rol bij de dood van de aan borstkanker overleden actrice Sylvia Millecam. Het medium werd ervan beschuldigd Millecam te hebben weggehouden van de reguliere zorg. Ze werd vrijgesproken, maar kreeg wel een waarschuwing: ze zou zich niet in medische termen moeten uitlaten over de kwalen van haar bezoekers.

Het kan de bezoekers in Bergen op Zoom niets schelen. Als Jomanda op het podium verschijnt, wordt ze onthaald op borden en spandoeken met steunbetuigingen. Ze bedankt voor alle support.

„Boven laat zich door niemand stoppen hier op aarde”, zegt ze. „Ik streef naar samenwerking tussen alternatieve en reguliere zorg. Als dat niet meer mag” De rest van wat ze zegt, gaat verloren in een luid applaus.

Voordat ze aan het werk gaat, haalt ze nog een bord te voorschijn met de tekst: ’Raadpleeg altijd een arts’. „Dat zeg ik al dertig jaar”. Daarna begint ze gewoon met haar healing. Schijnbaar willekeurig gekozen mensen worden naar voren gehaald en mogen op een behandeltafel op het podium gaan liggen. Daar gaan ’artsen uit de andere wereld’ met hen aan het werk.

In de zaal kunnen intussen ook vreemde dingen gebeuren, waarschuwt Jomanda. „Het kan zijn dat uw ring opeens verspringt van de ene naar de andere hand. Dat betekent dat er een proces van verandering begint. Laat het zo. Die ring verspringt vanzelf terug als u klaar bent met die verandering.”

De slepende rechtszaak was „best verdrietig”, zegt Margaret Bernstein. Zij bezoekt de bijeenkomsten van Jomanda al twintig jaar en dankt er het verdwijnen van haar eczeem aan. „Ik vond het niet eerlijk. Die negatieve publiciteit verdient ze niet.”

Hennie Stam (een ’nuchtere Rotterdamse’, zegt ze zelf) zat ooit vanwege een ernstige huidziekte in een rolstoel. „Ik heb haar geneeskrachtige handen gevoeld. Maar tegelijk zei ze: Ga naar een dokter.”

Ze verwacht dat de populariteit van Jomanda eerder zal groeien dan afnemen. „Er zijn zoveel mensen die ervaring hebben met fouten van artsen.” Dat blijkt. Als Jomanda vraagt of iedereen wil gaan staan die te maken heeft gehad met medische missers, staan er tientallen mensen op. Maar wonderen blijven uit.

Geen verspringende ringen vandaag. Wel een bezoekster die meldt dat haar ring opeens strakker zit (Jomanda: „Dan is je relatie hechter geworden”) en een ander die haar ring meer vindt glimmen („Dat staat voor een verandering ten goede”).

Aan het slot van de bijeenkomst wijst Jomanda de bezoekers nog op een herdenkingsdienst, later deze week, voor dierbare overledenen. Ook voor Sylvia Millecam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden