Bij Jac Orie lijkt schaatsen wel een teamsport

Kjeld Nuis viert het winnen van de wereldtitel op de 1500 meter met coach Jac Orie (rechts) en zijn team de tijdens het WK Afstanden. Beeld ANP
Kjeld Nuis viert het winnen van de wereldtitel op de 1500 meter met coach Jac Orie (rechts) en zijn team de tijdens het WK Afstanden.Beeld ANP

Zou schaatsen dan toch een teamsport zijn? Het individuele karakter van 's lands populairste wintersport leek ver weg op het olympische ijs van Gangneung, Zuid-Korea, waar het team van coach Jac Orie op één na alle wereldtitels van het afstandentoernooi tot zijn eigendom maakte.

Sven Kramer en Kjeld Nuis pakten er ieder twee, Jan Smeekens een heel mooie en Douwe de Vries had een zeer werkzaam aandeel in de Nederlandse triomf bij de ploegachtervolging. Orie lijkt de spreekwoordelijke chemie in de equipe van Team Lotto-Jumbo te hebben gebracht.

De schaatsers toonden een collegialiteit die in hun individuele wereldje sporadisch is. "Voel je de spanning al", jent Kramer Nuis goedaardig. Ze noemen elkaar gentlemen (Nuis over Smeekens) en helpen elkaar bij de voorbereiding als het de eigen belangen niet schaadt. Meestal heeft een 'vriendenploeg' niet zo veel sportief succes.

Nuis zette in feite een logische stap naar de wereldtitel nadat hij in alle internationale kilometers in de aanloop ongeslagen bleef. Lang leek hij de man die op het beslissende moment zijn reputatie niet waarmaakt, maar in het voorolympisch WK zag hij na zijn rit tegen Kai Verbij de winnende tijd (1.08,26) op het bord staan.

Ontspannen voegde Nuis een tweede titel toe door drievoudig kampioen Denis Joeskov uit Rusland op de 1500 meter te verslaan (1.44,36). "Ik denk dat we elkaar naar een hoger niveau trekken. Laat die Olympische Spelen maar komen. Dit is mijn favoriete baantje." Nuis denkt dat hij volgend jaar pas drie dagen voor de 1000 meter moet arriveren. Van een verslaggever vernam de schaatser dat de 1000 meter pas op de slotdag staat geprogrammeerd. Dat zou Kramer nooit overkomen.

Kramer tegen Bergsma is een klassieker op de lange afstanden. Twee Friezen, één gedachte: winnen. In Gangneung was het Kramer die met 12.38,89 (twee seconden boven het wereldrecord - 12.36,30) zijn tegenstander uitdaagde. Bergsma ging de strijd aan met moedige ronden van onder de dertig seconden, waar Kramer zich 30,4 en 30,5 had gepermitteerd.

In de zeventiende ronde zette Bergsma nog een tandje bij om de achtergebleven Duitser Moritz Geisreiter te lappen. Op 7200 meter gaf de klok een ronde van 29,6 aan. Dat was teveel. Het leek op een ineenstorting, zoals de man uit Aldeboarn eerder in Berlijn en vorig seizoen overkwam. De slotovaal van 34,0 sprak boekdelen.

"Die versnelling is me op de poten geslagen", veronderstelde Bergsma. "Als ik de race beter indeel, dan pak ik hem gewoon." Kramer hield aan zijn rit om de wereldtitel, zijn vijfde op die afstand, en een Nederlands record over. "Dat laatste maakt me niet veel uit", counterde hij laconiek.

Schaatsen een teamsport? Nou nee. Na de massastart, een deceptie voor de Nederlanders, foeterde Bergsma collega Gary Hekman uit. Hekman en Bergsma hadden de beslissende ontsnapping gemist, waarna de Amerikaan Joey Mantia uit het vluchtersgroepje naar de winst reed, voor Alexis Contin, een Fransman uit de ploeg van Orie. Bergsma meent dat volgend jaar toch maar een clubgenoot naar de Spelen moet worden meegenomen. Hekman had schielijk de bus naar het schaatsershotel genomen. He spreekt voor zich dat beiden behoren tot concurrerende commerciële ploegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden