Bij Huawei werk je tot je erbij neervalt, je slaapt ter plekke, en gaat weer door

Een Huawei-logo in Shanghai. Beeld REUTERS
Een Huawei-logo in Shanghai.Beeld REUTERS

In China zijn de media het er roerend over eens: de geruchtmakende arrestatie van Meng Wanzhou, de financieel directeur én dochter van de oprichter van Huawei, is een politieke manoeuvre. Een machtsgreep van de Verenigde Staten, bedoeld om de opmars van het Chinese bedrijf te stuiten, en daarmee een aanslag op de technologische vooruitgang van China zelf.

Leen Vervaeke

Als één bedrijf symbool staat voor de technologische inhaalslag van China, dan is het wel Huawei: dertig jaar geleden begonnen in een flatje in Shenzhen, sindsdien uitgegroeid tot grootste producent van telefoonnetwerken ter wereld. Een gigant, met een omzet van 93 miljard dollar en 180 duizend werknemers in 170 landen. In het hoofdkantoor in Shenzhen, zo beschreef The Financial Times, lijkt het bij een wisseling van de dienst alsof er een voetbalstadion leegloopt en weer volstroomt.

Maar de laatste jaren kent Huawei (spreek uit: Hwa-wei) ook steeds meer tegenstand, vooral vanuit de Verenigde Staten. Die verboden, net als Australië en Nieuw-Zeeland, het gebruik van Huawei-apparatuur in hun nieuwe 5G-netwerk, op grond van nationale veiligheid. En ook in Groot-Brittannië, Duitsland en Japan neemt de argwaan toe. De verdenking, overigens niet bewezen, luidt dat Huawei zijn technologie zou gebruiken om voor de Chinese overheid te spioneren.

Handel in telefooncentrales

Die argwaan is voor een deel gelinkt aan de figuur van Ren Zhengfei, die Huawei in 1987 oprichtte. Die was ingenieur in het Chinese Volksbevrijdingsleger, tot zijn eenheid in 1983 werd opgeheven. Ren begon daarop een handeltje in Hongkongse telefooncentrales, kopieerde de technologie en kon zijn zaak uitbouwen dankzij zijn militaire contacten. In 1996 werd Huawei tot ‘nationaal kampioen’ uitgeroepen, wat voor een Chinees bedrijf doorgaans toegang tot royale overheidssteun betekent.

Over de 73-jarige Ren, die Huawei lange tijd in absolute beslotenheid leidde, is verder weinig bekend. Behalve dan een reeks verhalen, waarin zijn keiharde werkethos wordt gecultiveerd. Zo zou Ren zijn werknemers regelmatig aanmoedigen om ‘als een wolf’ te werken: hard en onverslaanbaar. Huawei is ook trots op zijn ‘kussencultuur’: je werkt tot je erbij neervalt, slaapt ter plekke op een kussen, en gaat daarna gewoon weer door.

Vanaf 1997 breidde Huawei internationaal uit, eerst in Hongkong en vier jaar later in Groot-Brittannië, waar het bedrijf een grote deal sloot met telecomprovider BT voor de uitbouw van een nieuw mobiel netwerk. De Chinese uitdager bleek goedkoper, sneller en flexibeler dan de gevestigde waarden, en bleek niet onder te doen in kwaliteit. Zo baande Huawei zich geleidelijk een weg in heel Europa.

5G-technologie

Maar Ren Zhengfei nam geen genoegen met een positie als prijsvechter, hij wilde een technologische voortrekker worden. Het bedrijf investeerde fors in onderzoek, en gaat er prat op dat bijna de helft van zijn 180 duizend werknemers op de onderzoeksafdeling werkt. Zo begon Huawei ook steeds inventievere smartphones te produceren, en ontwikkelde het 5G-technologie. Terwijl Huawei bij de uitbouw van 4G nog nergens stond, werkt het inmiddels in 23 landen aan 5G-systemen.

Maar de snelle opmars wekt ook achterdocht, vooral in de Verenigde Staten, waar Huawei al sinds 2012 wordt geweerd. De VS zijn ervan overtuigd dat het bedrijf banden heeft met de Chinese overheid, en oneerlijke staatssteun ontvangt. Ze vrezen dat China de Huawei-apparatuur in de 5G-netwerken kan gebruiken voor cyberspionage en misschien zelfs cyberaanvallen. Sowieso zijn Chinese bedrijven sinds 2017 wettelijk verplicht om ‘nationaal inlichtingenwerk’ te ondersteunen.

Volgens Ren Zhengfei zijn die aantijgingen onzin. Huawei is een gewoon privébedrijf, waarvan hij 1,4 procent bezit en dat verder eigendom is van het personeel, en dat geen banden heeft met de Chinese overheid of het leger. De Chinese media staan achter hem: zij zien de Amerikaanse vervolging als niet meer dan een slinkse actie om Huawei uit de markt te prijzen. Maar het Chinese bedrijf zal zich niet laten kennen. Een wolf vecht altijd terug.

Lees ook

Is Huawei onbetrouwbaar, of een speelbal geworden in de handelsoorlog?

Wat hebben de Amerikanen tegen Huawei, de grote Chinese producent van smartphones en telecomnetwerken? Leverde Huawei producten aan Iran in een tijd dat de VS dat niet toestonden? Of dienen zulke beschuldigingen een ander doel: voorkomen dat Huawei (en andere Chinese bedrijven) een leidende rol gaan in spelen in de techsector?

Angst voor handelsruzie en onrust op beurzen na arrestatie Chinese topvrouw Huawei

De spanningen tussen de VS en China zijn opnieuw opgelopen na de arrestatie, in Canada, van een kopstuk van smartphonemaker Huawei, een van China’s grootste en meest vooraanstaande bedrijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden