Bij het protest tegen inreisverboden: vergeet Russische dissidenten niet

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Misschien wel de moedigste man dit weekend was Dmitri Goedkov, die als enige Russische parlementariër protesteerde tegen de inreisverboden voor Europese politici. Vanuit Moskou welteverstaan. Vanzelfsprekend klonken ook buiten Rusland protesten tegen dit meest recente diplomatieke steekspel. Moskou heeft de lijst van 89 parlementariërs uit zeventien EU-landen waarschijnlijk opgesteld als protest tegen de nog altijd geldende EU-inreisverboden voor tientallen Russische functionarissen. Die werden ingesteld na Ruslands annexatie van de Krim vorig jaar en verder verscherpt na het neerhalen van de MH-17.

Er staan in ieder geval twee Nederlandse parlementariërs op de lijst, PvdA'er Michiel Servaes en oud-PVV'er Louis Bontes, en de Nederlandse Europarlementariër van de VVD Hans van Balen. Alle drie hebben ze kritische uitspraken gedaan over Ruslands optreden in Oekraïne of over Poetin. De namen op de lijst zijn dan ook niet willekeurig gekozen.

De Nederlandse en Europese verontwaardiging over dit optreden ten spijt: dit tekent de nieuwe relatie tussen Rusland en Europa. De term Tweede Koude Oorlog is al vaker gevallen in dit verband. Maar de geschiedenis herhaalt zich zelden - in weerwil van het populaire spreekwoord. Van angst voor het communisme is geen sprake meer. En de relatie is niet koud, maar raakt eerder oververhit.

Anders dan vroeger zijn de economieën van Rusland en Europa sterk verweven. Tussen beide is er al bijna drie decennia intensief verkeer, ook van politici.

Voor Brussel en Den Haag betekent dat een ingewikkeld laveren tussen de harde en de zachte hand. De dialoog met Moskou moet op gang blijven, al is het dan - in Ruttes woorden - dit keer in hoofdletters.

Daarnaast zijn incidenten als deze een extra aansporing om Europa met spoed minder afhankelijk te maken van Russisch gas.

Tegelijkertijd mag ook de steun aan de Russische oppositie niet verslappen. Opstaan tegen het Kremlin is levensgevaarlijk binnen Rusland. Zie het lot van Boris Nemtsov, zie de kritieke toestand van activist en politicus Kara-Moerza, die mogelijk vergiftigd is. Parlementariërs als Goedkov zijn er nog weinig in Rusland: kritisch, met een scherp oog voor iedere aantasting van de rechtsstaat. Zo protesteerde hij onlangs nog tegen de wet die onafhankelijke media en ngo's haast onmogelijk maakt. Zaken die de Europese verontwaardiging evenzeer behoeven als de inreisverboden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden