Bij het groenste kantoor zit duurzaamheid zelfs in de details

Kantoorgebouw The Edge aan de Amsterdamse Zuidas. Beeld Ronald Tilleman / OVG
Kantoorgebouw The Edge aan de Amsterdamse Zuidas.Beeld Ronald Tilleman / OVG

Met een duurzaamheidsscore van 98,36 procent behoort 'The Edge' tot de fine fleur van de groene bouwwereld. De technologische foefjes leverden het kantoorgebouw aan de Amsterdamse Zuidas deze week een belangrijke duurzaamheidsprijs op: de internationale BREEAM Award.

Ontwikkelaar OVG Real Estate streeft ernaar om het gebouw - dat gedeeld wordt door hoofdhuurder Deloitte en advocatenkantoor AKD - zo 'groen' mogelijk te maken. Zo is het pand energieneutraal dankzij de zonnepanelen op dak en voorgevel, het regenwater wordt hergebruikt om wc's door te spoelen en een warmte-koudeopslag in de bodem zorgt voor energie. Er is zelfs een ecologische corridor voor vleermuizen en bijen.

"De besparingen zitten ook in dingen die je niet kunt zien", zegt Cees van der Spek van OVG Real Estate, die zelf in het gebouw werkt. "We hebben bijvoorbeeld een speciaal soort beton gebruikt met een enorme overspanning, waardoor we geen kolommen nodig hadden. Dat scheelt weer materiaal. En we zijn aan het onderzoeken of we kleine zonnepaneeltjes in het glas kunnen plaatsen, zodat we via de ramen energie op kunnen wekken."

Innovatie
De Breaam award werd dinsdag uitgereikt door het Britse onderzoeksbureau BRE (Building Research Establishment). Die organisatie ontwikkelde een speciale methode om de duurzaamheid van gebouwen te beoordelen, die inmiddels in tientallen landen wordt toegepast.

"Deze prijs is voor ons wel bijzonder", zegt Van der Spek. "BRE zorgt ervoor dat je duurzame gebouwen echt kunt vergelijken. Mensen vinden een duurzame werkomgeving steeds belangrijker, en kennelijk wordt gezien dat dit gebouw zijn sporen verdient. Dat is een mooie schouderklop."

null Beeld Ronald Tillman / OVG real estate
Beeld Ronald Tillman / OVG real estate

De jury prees de bijzondere technologieën in The Edge, waarvan sommige nooit eerder zijn toegepast. Zo kunnen mensen zelf de temperatuur en het licht op hun werkplek regelen via een app op hun smartphone. "Dat levert ons weer informatie over het gebruik van het gebouw, wat de efficiëntie verder kan vergroten", zegt Van der Spek. "Daarmee kunnen we bijvoorbeeld bijhouden wanneer de wc's moeten worden schoongemaakt, of hoe we de werkplekken optimaal kunnen benutten."

Naast de milieuvoordelen levert de duurzame inrichting 'natuurlijk ook gewoon geld op', erkent Van der Spek. "Midden in de crisis begonnen we met de bouw. Dan zoek je originele manieren om het gebouw aantrekkelijk te maken voor andere partijen. En op de lange termijn bespaar je ontzettend veel energie."

Nederlands visitekaartje

Een leuke bijkomstigheid is dat The Edge steeds meer een Nederlands visitekaartje wordt, zegt Van der Spek. Het licht is verzorgd door Philips, een start-up uit Delft ontwierp een app voor het 'gebouwbeheer', Eneco ontfermde zich over de energieopslag en adviesbureau Deerns hielp mee met het klimaatplan.

"We hebben niet bewust voor Nederlandse bedrijven gekozen, maar we zijn in Nederland gewoon best wel goed in duurzame oplossingen", verklaart Van der Spek. "Zo wordt het ook een beetje Nederlandse promo. Ik had net nog mensen uit de Verenigde Arabische Emiraten over de vloer - de hele wereld komt kijken wat we hier in huis hebben."

null Beeld Ronald Tillman / OVG Real Estate
Beeld Ronald Tillman / OVG Real Estate
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden