Bij het einde der tijden ligt Aalten aan zee, weten de Wachters van de Nacht

De boerderij van 'de Wachters van de Nacht' in Aalten. Beeld Herman Engbers

In Aalten schuilen de Wachters van de Nacht in hun boerderij. De eindtijd is aanstaande, geloven zij, en dan wonen zij bij de Duitse grens aan het strand. Deel 4 in een serie van plekken die veel betekenen in de geloofsovertuiging of levensbeschouwing van mensen

De lange bloemetjesrok wappert om haar enkels als ze het erf oversteekt en naar de moestuin loopt. Karin Houwers (45) uit Aalten is een van de oprichters van de kleine geloofsgemeenschap 'Wachters van de nacht'. Zij geloven dat het einde der tijden nabij is, en dat in de vooravond daarvan vrijwel heel Nederland in zee zal verdwijnen.

Boodschap

Elf jaar geleden kreeg Houwers een boodschap van God, zegt Houwers, op kalme, besliste toon. "Hij zei dat Aalten een kustplaats wordt."

In afwachting van de Apocalyps wonen ze op hun boerderij net buiten het dorp, naast een koeienboerderij en een meubelmakerij. Ze bereiden zich voor door profetieën in de Bijbel te bestuderen en groenten te verbouwen. Op natuurvriendelijke wijze, zegt Houwers. "De natuur lijdt al zoveel onder de mens. Eigenlijk kreunt de hele schepping om verlossing."

Ze zet een fiets aan de kant en opent een deur naar een van de opslagplaatsen vol weckpotten. De schuur staat tot aan de nok toe vol: in totaal hebben ze al meer dan zevenduizend potten. Komt de vloedgolf, dan kunnen ze hier straks zo'n 150 mensen opvangen. Maar het is niet hun bedoeling angst te zaaien, zegt Houwers. "Er is voorzegd dat het einde der tijden met rampen zal komen, maar daarna is de wederkomst van Christus. Dat is een hoop. Daarna wordt de aarde weer prachtig."

Waarschuwers

De naam 'wachters' staat voor 'waarschuwers'. De 'nacht' verwijst naar de 'duistere tijden' waarin we leven. Wat ze daarmee bedoelen? "De meeste mensen zijn niet geïnteresseerd in God", zegt Houwers. "Denk aan alle dingen die tegen Gods wetten ingaan - de wapenindustrie, abortus, euthanasie. Huwelijken die geen standhouden - en allerlei soorten seksuele relaties die als normaal gezien worden."

Ze kijkt vanuit een tuinstoel uit over het land, en herschikt het haar in een paardestaart. "Nee, de Heere heeft niet veel positiefs meer te zeggen over de aarde."

Aan de keukentafel zitten een gast uit Canada en twee andere 'wachters' aan het ontbijt. Het zijn Robert en Prue Seales, die Houwers op haar vijfentwintigste ontmoette toen ze op wereldreis was in Nieuw-Zeeland. Karin Houwers komt oorspronkelijk uit Aalten, en was nog atheïst toen ze van de Seales hoorde over hun geloof in de eindtijd. Binnen tien dagen was ze bekeerd.

Eindtijddenkers

Godsdienstsocioloog en theoloog Lammert Jansma schreef begin dit jaar een boek over de groep, 'Wachters van de nacht'. Hij verdiept zich al langer in eindtijddenkers. "De meeste christenen die nog in de eindtijd geloven, zijn tegenwoordig futuristen. Zij geloven dat de profetieën uit de Bijbel allemaal nog moeten uitkomen. Dat geloven de 'wachters' niet. Zij zijn historicisten: zij geloven dat de meeste van de profetieën al zijn uitgekomen. De hele loop van de geschiedenis zien zij als een vervulling van profetieën uit de Bijbel, en dat is voor hen dus een bewijs van de waarheid van de Heilige Schrift. Beide stromingen geloven dat het einde der tijden elk moment kan aanbreken."

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Beeld Herman Engbers

Indrukwekkende bijbelkennis

Voor zijn boek sprak Jansma met alle leden van de 'wachters'. Hij is er in 2011 mee begonnen. Hun bijbelkennis en vriendelijkheid maakte indruk op hem, zegt de godsdienstwetenschapper. "Tegelijk vinden zij dat ik aan de kant van de satan sta. Er is geen grijs gebied voor hen: je bent of voor God, of tegen hem. Maar het was nooit een belemmering om met hen te spreken en plezierige gesprekken te voeren."

Een jonge vrouw komt met een kruiwagen vol onkruid de moestuin ingelopen. Ze is Duitse van origine, vertelt ze, als ze zich voorstelt. Er woont ook een Chinees-Maleisisch gezin op de boerderij dat zich aansloot toen de groep op reis was in Maleisië. Toen Houwers en de Seales tussen 1997 en 2007 de wereld over reisden, bezochten ze meer dan veertig landen. Af en toe hebben ze uit vuilnisbakken moeten eten.

Op hun reizen bezochten ze 'satanische bolwerken', zoals een pauselijk paleis in Zuid-Frankrijk, en andere katholieke plaatsen als Rome en Santiago de Compostella. De groep ziet het katholicisme en andere religies als een 'valse godsdienst', gemaakt door de satan, om mensen van de 'ware godsdienst' af te houden. Ze deden ook Jeruzalem aan. In een artikel van Robert Seales is te lezen dat ze de islamitische gebouwen op de Tempelberg zien als 'een gruwel', en het duurt niet lang meer of 'God zal die verwijderen'. Degene die hen het hostel in de heilige stad uitzette beschuldigde hen ervan dat ze 'Arabieren haten'. Volgens Houwers is dat onterecht: "Wij vertellen mensen over ons geloof, over wat wij als waarheid zien. Dat wordt al gauw als vijandig of hatelijk opgevat. Maar het is juist andersom. Als je mensen niet de waarheid vertelt, heb je die mensen ook niet lief". Bovendien, zegt Houwers: "We zullen dat nooit willen forceren met het zwaard of met agressie. Dat is niet bijbels".

Of ze de huidige spanningen rondom de Tempelberg in Jeruzalem in het bijzonder volgt? Houwers is voorzichtig. "We volgen het nieuws zoals we dat altijd doen. Mensen willen graag details - ook over de manier waarop Nederland onder water zal komen te staan. Maar daar is mij niets over verteld. We weten niet precies hoe het zal gaan en wanneer het zal zijn."

Er kan nog van alles gebeuren, zegt Houwers. "Er kunnen nog meer waarschuwingen komen. Mensen kunnen wegtrekken. Of tot geloof komen. Aan de andere kant: als Aalten een kustplaats wordt, zou je verwachten dat de geografische veranderingen ook andere gebieden op aarde raken. Je weet het gewoon niet."

Ze zaten er al een keer naast. Zo voorspelden ze in 2006 dat een groot conflict het Midden-Oosten zou treffen, wat niet gebeurde. En in 2011 zou volgens Robert de vloedgolf komen. Maar zulke teleurstellingen brengen de groep niet aan het twijfelen - ze ziet het als een beproeving van God. Godsdienstsocioloog Jansma: "Hun geloofsovertuigingen zijn vrijwel immuun voor tegenspraak. Komt een voorspelling niet uit, dan gaan ze opnieuw de Bijbel duiden. Ontmoedigingen zien ze als een wapen van de satan. Teleurstellingen zien ze als beproeving, als training van God - voor een gelovige past alles in Gods plan met de mensheid."

Jubeljaren

Wel zien ze de jaren 2017 en 2018 als iets 'heel bijzonders'. Houwers rekent het voor. "Dat heeft te maken met de bijbelse jubeljaren: elke vijftig jaar is een jubeljaar. In 1917, nu honderd jaar geleden, kwam de Balfour-verklaring. Toen kregen de Joden de belofte op hun thuisland, het huidige Israël. En het Ottomaanse rijk werd verslagen. Dat was het begin van een bijbels tijdperk - het einde van de 'tijden van de naties', of de 'tijden van de heidenen'. Vijftig jaar geleden, in 1967, kwam Jeruzalem voor het eerst in de handen van Israël. Dus ja, we verwachten iets cruciaals."

Ze is even stil. "Jezus Christus zei: in de tijd dat de vijgenboom zal bloeien, zal de generatie zijn die mijn wederkomst zal zien. De vijgenboom staat voor Israël. Een bijbelse generatie is zeventig tot tachtig jaar. Israël bestaat nu zeventig jaar. Dat schept een verwachtingspatroon. Snap je?"

Karin Houwers staat op, en laat de rest van het erf zien. Achter de boerderij loopt een pad dat aan weerszijden is omlijst met hoge bomen. "Hier bidden we", zegt ze. "Niet met elkaar, maar alleen, wandelend. In de stilte kun je je beter concentreren op God. Christus deed dat ook altijd."

Een tijdlang leefde een deel van de groep van giften, nu heeft een van hen een vaste baan, vertelt Houwers. "We trekken geen uitkeringen. Nee, als je kunt werken en je bent gezond, dan moet je geen uitkering trekken." De groep leeft in vertrouwen op God, zegt ze. "Sommige mensen willen graag huisje-boompje-beestje. Dat was voor mij nooit mijn streven."

Lees ook de andere afleveringen uit de serie 'Heilige plekken':
In Groningen is een heilige plaats waar kosmische energie aan het werk is
In het Spinozahuisje kon de ketter vrij denken
De kruistochten van Chris Willems

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden