Column

Bij het columnistendiner maar niet naast Youskine zitten

null Beeld

Het gebeurde maar een keer in mijn hele leven, ik moet 13 of 14 jaar zijn geweest. Ik weet nog precies hoe laat en waar: rond vier uur, aan het einde van het speelkwartier dus, op het schoolplein van de lycée Vauvenargues toen we ons opmaakten om het klaslokaal weer te betreden.

Sylvain Ephimenco

Maar wat het motief was, is me niet bijgebleven. Het jongetje dat mijn toorn had gewekt zakte verbazingwekkend snel ineen. Als een marionet waarvan de draden plots zijn doorgeknipt. Daar lag hij dan. Op zijn rug en aan mijn voeten. Ik schrok. Hij begon te jammeren maar stond gelukkig vrij snel weer op zijn benen. Als een bezetene begon hij vervolgens te schreeuwen: "Hij is gek, hij is gek!" Zo voelde ik me inderdaad. En ook beschaamd. Nooit eerder had ik iemand een stomp op zijn neus verkocht. De wroeging was zo hevig dat het bij die ene keer is gebleven.

Daarom ook mijn nederige advies aan mijn geachte Trouw-collega Nuweira Youskine: doe het niet! Ga liever een blokje om, haal diep adem, stop je hoofd desnoods onder de koude kraan of herlees Surat anNour 24:35 uit de Heilige Koran: 'God is het licht van de hemelen en de aarde(...)'. Want voor je het weet, verander je van een lieve moslima in een booslima.

Afgelopen donderdag schreef Nuweira (momenteel in Libanon) een stuk over de gewelddadige protesten tegen de anti-islamfilm 'Innocence of muslims' met als kop: 'Stomp op de neus'. Die protesten vindt ze 'zo gek nog niet' (voorlopig een twintigtal doden) als die een antwoord vormen op het beledigen van haar profeet. Zelf zou ze iemand die doelbewust profeet Mo beschimpt of vernedert 'met liefde een stomp op de neus verkopen'. Nu is Nuweira Youskine, zoals ze zichzelf omschrijft, 'een welopgevoede jonge dame'. En als een fatsoenlijke jonkvrouw zoals zij tot een dergelijke daad in staat is vanwege een prul, dan zou ik iedere door God verlaten onnozelaar afraden om in aanwezigheid van een bebaarde djellaba zijn mond open te doen. Maar misschien wordt ten huize van Youskine de couscous niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. Een nette dame zal je niet zo maar een bloedneus bezorgen. Schreef ze soms niet die stomp 'met liefde' te willen geven? Alsof ze haar hypothetische gewelddaad enigszins wil temperen. Hoe sla je dan iemand met liefde? Soera 24:35 reciterend? Of misschien met de zucht: "Allah u Akbar", zoals je djihadisten kunt horen schreeuwen wanneer ze weer met succes een bermbom tot ontploffing hebben gebracht?

We moeten over die amusante provocatie van Nuweira niet al te zwaar oordelen en die zeker in perspectief plaatsen. Profeet Mo van wie ze zegt 'met mijn hele hart te houden', was per slot van rekening ook geen lieverdje: oorlog voeren, gevangenen laten onthoofden, stelen, dat soort dingen. Dan is een stomp op een neus daarbij vergeleken gelijk aan een daad van barhartigheid.

Kan allemaal wel zo zijn, maar uit voorzorg tref ik toch mijn maatregelen: bij het volgende Trouw-columnistendiner ga ik een eind bij die jufrouw Youskine vandaan zitten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden