Beeld Maartje Geels

column

Bij het afscheid van Van Persie zal zijn voetbalcarrière toch wat worden opgeblazen

De eerstkomende wedstrijd van Feyenoord, tegen ADO Den Haag, is waarschijnlijk de laatste van Robin van Persie, in elk geval zijn laatste in De Kuip. Hij heeft er wat mensen voor uitgenodigd. Dat vindt hij mooi genoeg. 

Feyenoord bood hem een afscheidswedstrijd aan, maar dat sloeg hij af. Hij trekt zich terug, wil volgend seizoen niks bij de club doen. Die heeft er even goed tabak van, dacht ik.

Ja, ik schreef al het nodige over hem, en zijn laatste seizoen. Dat ik het onverstandig vond om daar nog aan te beginnen, dat hij niets kon winnen, dat ik een vervelend einde vreesde.

Nee, dat zag natuurlijk niet iedereen zo. Het was toch mooi dat hij, de liefhebber, wilde blijven doen wat hij leuk vindt, mooi ook dat wij hem zo nog konden zien?

Dat vond ik dan weer egoïstisch gedacht, voorbijgaand ook aan de vraag hoe leuk het voor een voetballer van zijn statuur werkelijk kan zijn in zo’n ploeg die niet kan winnen. Omdenkend als Willem van Hanegem vond ook ik het beledigend voor zo’n voetballer om alles te bejubelen: ook een gewoon in het doel gedrukt balletje, ook een gewoon teruggelegd trainingsballetje.

WK 2014

In Voetbal International zei Van Persie in januari dat hij ereronden en afscheidswedstrijden een beetje geforceerd vindt. Dat hij nooit naar aandacht zocht, dat sommige jongens de spotlights lekker vinden, maar dat hij zich low profile prettig voelt.

Dan denk je toch aan het WK 2014, aan de grote moeite die hij er toen mee had om in de schaduw van Arjen Robben te staan. Meer nog denk ik aan het EK 2012, dat volledig mislukte toernooi, aan hoe Van Persie zich toen afzonderde. Al na de eerste verloren wedstrijd lag hij ver van de andere basisspelers met zijn maatje Ibrahim Afellay op het trainingsveld: misnoegd, onprofessioneel gedrag van iemand die ook toen de eerste viool niet kon krijgen – of pakken.

Potsierlijk

Ieder zijn karakter, het was slechts (deel van) mijn werk om te observeren. Het is overduidelijk waarop Van Persie doelt met ‘sommige jongens die de spotlights lekker vinden’, en zeker, daarmee schiet hij raak: de afscheidswedstrijd van Dirk Kuijt (niet door Feyenoord, maar door zijn management georganiseerd) en die van Wesley Sneijder bij Oranje. Vooral die van Sneijder, twee jaar na zijn laatste volledige interland zelf geregisseerd, wat was dat volks en potsierlijk.

Maar dat ‘low profile’ van zichzelf, of dat hij daarin veranderd zou kunnen zijn, nee, dat geloof ik niet – ieder zijn karakter. Het romantische beeld van de liefhebber die in zijn laatste seizoen nog lekker een balletje wilde raken en dat met ons wilde delen, het beeld zoals velen dat wilden zien, ook dat beeld kun je een belediging noemen voor de topsporter, de topsporter die hoe dan ook toch moet en wil winnen.

Schurende waarheden

Lange tijd nog cultiveerde Van Persie het beeld graag, totdat hij het zicht- en hoorbaar niet meer kon volhouden. Natuurlijk kon hij niet volhouden dat het zo leuk was, dat zijn ploeggenoten soms trainden zoals hij dat bij Arsenal en Manchester United gewend was. Dat hij dat had gezegd, was omgedraaid een belediging voor ons geweest: alsof wij gek waren.

Een mooie voetballer speelt waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd tegen ADO Den Haag. Zijn carrière, waarin hij niet rijk gelauwerd is en waarin geen eindtoernooi het zijne werd, zal toch iets groter worden gemaakt, óók om iets toe te dekken: zijn laatste jaar of, als we eerlijk zijn, zijn laatste jaren al. Een jaar, of jaren, van makkelijk, over en weer beledigend sentiment, van onvermijdelijk over en weer vertekende en schurende waarheden ook.

Chef sport Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld. U leest ze allemaal terug in dit dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden