'Bij genocide moet je vooraf ingrijpen'

CDA-kamerlid Pieter Omtzigt:
CDA-kamerlid Pieter Omtzigt: "Nu optreden."Beeld anp

Gaat Nederland iets doen in Noord-Irak? Volgens CDA-buitenlandwoordvoerder Pieter Omtzigt heeft Nederland de signalen van een genocide te lang genegeerd. Het is nu tijd om Frankrijk en Groot-Brittannië te helpen bij het leveren van humanitaire hulp.

De Amerikanen grijpen militair in, is dat een goed idee?
"Er moet op lange termijn iets gebeuren met Irak, want we bombarderen het al 25 jaar. Maar er is nu iets aan de gang wat Obama niet per ongeluk een mogelijke genocide noemde. Dan moet je optreden. Er worden massagraven gevonden, en de situatie op die berg is hemeltergend. Mensen die van de dorst doodgaan in de brandende zon. Het zijn apocalyptische toestanden. Dan zul je ook moeten schieten.

De genocide kondigde zich eerder deze zomer aan. Het brandmerken van huizen van christenen en yezidi's, het onteigenen van goederen, het weghalen van burgerrechten van hele groepen. Dat zijn allemaal voorstadia."

Waarom is dit genegeerd?
"Voor sommigen is het ongeloof dat mensen dit elkaar kunnen aandoen. En vanuit de overheid omdat onze Syrië-strategie heeft gefaald. Het Vrij Syrische Leger waar het Westen op gewed had, is niks meer. Er zijn daar nu twee grote strijdmachten: Assad en Isis. Wat gaan we doen? Het antwoord: men heeft geen flauw idee."

Moet Nederland ook meehelpen met de voedseldroppings door Frankrijk en Groot-Brittannië?
"Er is genoeg geld beschikbaar gesteld in de regio, maar dat bereikt de hulpbehoevenden niet. Het zou goed zijn als Nederland daarbij helpt. Het liefst gebeurt zoiets in EU-verband, maar wat EU-buitenlandchef Catherine Ashton momenteel doet, is me een raadsel.

Het tweede wat me verbaast, is dat Timmermans het heeft over regionale leiders in Irak die moeten samenwerken voor duurzame vrede. Ik weet één ding: die kalief van Isis gaat niet samenwerken om minderheden te beschermen. Waar ben je als er een genocide is? Wat zijn je mooie woorden over mensenrechten waard, als je niet bereid bent te handelen, of tenminste te erkennen dat er eentje bezig is? Dan is je mensenrechtenbeleid kapot en weg. En dat irriteert me mateloos. Dat we in Nederland niet in ons eentje alles kunnen oplossen, is helder, maar dat we niet willen erkennen wat er aan de hand is, dat is verschrikkelijk."

Timmermans aarzelt het genocide te noemen omdat hij dan wel moet handelen?
"Ja. Het hele idee van genocide-preventie is dat je van tevoren iets doet. Anders kun je alleen achteraf vaststellen dat er een genocide heeft plaatsgevonden. Bij de Armeense genocide duurt die erkenning al 99 jaar. En nu is dezelfde groep slachtoffer van een volgende genocide, en nog durven ze het niet te erkennen.

Het is ook goed mogelijk dat een honderdtal mensen met een Nederlands paspoort op dit moment met Isis meedoet aan oorlogsmisdaden en genocide.

Voor het eerst sinds de jaren veertig maken Nederlanders zich in groepsverband schuldig aan genocide. Stel daar nu een onderzoek naar in."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden