Bij gaswinning toont PvdA een VVD-gezicht

PvdA-leider Diederik Samsom sprak afgelopen maandag in de kerk van het Groningse Eenum met inwoners van het aardschokgebied. Zij uitten hun zorgen over de de kracht waarmee die schokken steeds vaker het gebied teisteren. De kans op een schok van zelfs 4 tot 5 (!) op de schaal van Richter is volgens recent onderzoek zeer reëel.

Samsom begrijpt die zorgen uiteraard maar vindt dat wij, Groningers, met die angst moeten leren leven. Hij gaf onder andere aan dat als de winning van gas vanaf nu verminderd wordt, het effect toch niet onmiddellijk merkbaar zal zijn, maar wellicht pas over een halfjaar. Wat hem betreft dus geen reden om de kraan dichter te draaien.

Die redenatie kan ik niet volgen: juist nu moeten we minderen want over een halfjaar willen we de schokken ook niet.

Nee, dé oplossing is kennelijk een folder die door de gemeenten Loppersum en Eemsmond is uitgegeven. Daarin worden bewoners geïnformeerd over het vastzetten van de kast aan de muur, dat je af en toe controleert of de schoorsteen nog stevig op het huis staat en meer van dat fraais.

Dit is waar het misgaat: wel een folder uitgeven die nog eens bevestigt dat het leven in dit gebied gevaarlijker wordt, maar ondertussen niets willen doen aan de oorzaak, namelijk door de brute krachten van het aanzuigen van gas te verminderen. Want ons, bewoners, werd door PvdA-kamerlid Vos gevraagd hoe wij denken een bezuiniging van circa 4 miljard per jaar te bekostigen als we de gaswinning willen terugschroeven.

De afweging is dus van financiële aard, dat is duidelijk. Dat door die winning doden kunnen vallen, neemt men op de koop toe. De PvdA toont hier haar ware VVD-gezicht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden