Bij Frank@fair is álles fair trade

In Amsterdam opent morgen een winkel met louter eerlijk geproduceerde producten.

Dat Frank@fair de eerste winkel is met alleen fairtradeproducten, durft Franka Viets niet te beweren, maar ze wil wel duidelijk iets anders bieden dan de bestaande Wereldwinkels of Waarwinkels. "Die zitten vooral in de cadeauhoek, ik doe meer levensmiddelen en katoen."

Er zijn zo'n 1700 verschillende producten met het fairtradekeurmerk, vooralsnog liggen er in haar winkel ongeveer 350. Zoals te verwachten veel koffie, thee en chocola. "Chocola is er waanzinnig veel, maar ik heb het tot één kast beperkt. Anders lijkt het zo'n snoepwinkel."

Ze heeft zeep uit Thailand, katoenen handdoeken uit Mali en Boliviaanse quinoa, heel voedzame plantenzaden. Maar ook couscous uit de Palestijnse gebieden en hippe blikjes frisdrank, gemaakt in België, maar met suiker uit Paraguay. En, wijst Viets: fairtradecondooms, die kende ze zelf ook nog niet. Indiaas rubber, geproduceerd in Duitsland.

Of het in tijden van crisis lucratief is om een winkel te starten met redelijk prijzige levensmiddelen, is voor Viets nog de vraag. Eerder adviseerde ze gemeenten en bedrijven over verduurzaming. "Ik ben geen retailer van huis uit, maar ken wel veel mensen uit de duurzame hoek. Ik heb rondgevraagd, wat ze vinden van zo'n specifieke winkel en of ze ervoor zouden omfietsen. Met hun positieve reacties meende ik de stap wel te kunnen wagen. Nu maar hopen dat het niet alleen sociaal wenselijke antwoorden waren."

Ze is een optimistische ziel. "Sommige producten zijn fors duurder, vooral textiel, maar je kunt evengoed zeggen dat de standaardartikelen in de doorsneewinkels veel te goedkoop zijn." Ze verwacht ook niet dat klanten hun dagelijkse boodschappen bij haar zullen doen. "Maar misschien wel de wekelijkse. Niemand hoeft van mij 100 procent fair trade te kopen. Maar misschien kiest iemand in ieder geval voor eerlijke wijn of koffie." Ze is er ook helemaal niet tegen als mensen eerlijke producten in de supermarkt kopen. "Als Plus honderd procent fairtradebananen verkoopt, sta ik te klappen. Juist in die winkels zit de grote groei."

Maar waarom zou een bewuste consument alleen gaan voor fair trade? Er is ook nog biologisch, of misschien is het wel beter om te kiezen voor lokale producten waar weinig kilometers voor gemaakt zijn? De combi tussen fair trade en biologisch is volgens Viets hecht. Veel van haar spullen hebben beide etiketten. "Er is ook een duidelijk verband. Vaak is biologisch niet alleen goed voor het milieu maar ook voor het welzijn van mensen. Niemand wil dat water in zijn omgeving vervuild raakt."

De kilometers die een product aflegt, zijn voor haar niet doorslaggevend. "Fair trade spreekt mij heel erg aan omdat mensen zich daarmee economisch en sociaal kunnen ontwikkelen. Vaak zijn cacao, koffie of katoen de enige zaken waar derdewereldlanden goed aan kunnen verdienen. Dat is wat ze hebben. Juist in die landen is ook nog veel winst te halen op het gebied van werkomstandigheden en milieu."

Frank@Fair verkoopt niet alleen fairtradechocola van Max Havelaar, maar ook koffie van Utz Certified of thee van Rainforest Alliance. "Het leuke is dat elk bedrijf een eigen verhaal heeft. Dat wil ik mijn klanten ook meegeven." Bij Divine chocola komt de cacao bijvoorbeeld van een coöperatie in Ghana, de fabriek staat in Engeland, maar de boeren zijn wel aandeelhouder van die fabriek en delen dus in de winst.

Viets gaat al die verhalen niet persoonlijk checken, wat dat betreft vertrouwt ze op het keuringsinstituut. "Ik zal niet ontkennen dat het wel eens mis gaat, maar ik heb aardig wat gelezen over de certificering en het controlesysteem van fair trade. Coöperaties worden jaarlijks bezocht. En dan zijn het niet een paar westerlingen die op plantages gaan kijken, maar mensen uit de buurt, die de taal spreken."

De winkel is te vinden in de Czaar Peterstraat, in Amsterdam-Oost. Oorspronkelijk een van de armste buurten in de stad, maar stadsdeel en woningbouwvereniging werken al jaren aan verbetering. "De bedoeling is dat deze straat een soort Haarlemmerdijk wordt, met exclusieve winkels. Dat is het nog niet, maar ik verwacht er veel van."

Frank@Fair Czaar Peterstraat 68, Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden