Bij Ethiopiërs overheerst vooral trots

Na jaren van afwezigheid op Afrika Cup genieten fans van Ethiopië volop, ondanks dubbel verlies

Er vloeiden nogal wat tranen na het 4-0 verlies van Ethiopië tegen Burkina Faso afgelopen vrijdag. Ook Kassahun Gebrehama was hevig teleurgesteld. "We spelen zo goed dit toernooi", zegt hij. "En het is zo lang geleden dat wij er bij waren op een Afrika Cup."

Gebrehama staat in zijn Little Addis Café in het centrum van Johannesburg. Hij kan ondertussen weer glimlachen terwijl hij over voetbal praat. "We zijn nog steeds enorm trots dat we ons hebben gekwalificeerd en dat we zulk mooi voetbal laten zien", zegt hij met herwonnen fierheid.

En gelijk heeft hij. Want als er één team is dat de aandacht opeiste tijdens de eerste week van deze Afrika Cup, dan is het Ethiopië. Maar liefst 31 jaar had het land zich niet weten te kwalificeren voor het toernooi met de beste zestien Afrikaanse voetballanden. Dat is lang. Zeker voor een natie die zich graag ziet als één van de grootmachten op het continent, dat met zijn 91 miljoen inwoners feitelijk ook is, maar door de buitenwereld nog altijd vooral wordt geassocieerd met oorlog en honger.

Dat Ethiopië voor het eerst sinds 1982 uitgerekend nu weer van de partij is, is extra mooi. Want de Ethiopische gemeenschap in Zuid-Afrika is enorm. Dat bleek wel tijdens de wedstrijden vorige week. Stadions zijn tijdens de Afrika Cup traditioneel matig gevuld. Maar niet als Ethiopië speelt. Afgezien van gastheer Zuid-Afrika trok geen land zulke grote horden fans naar het stadion.

En wat voor supporters. Nogal wat Zuid-Afrikanen hadden het afgelopen week over de prachtige Ethiopische vrouwen op de tribunes. Het fanatisme spatte bovendien van de aanhang af. Soms zelfs wat te veel, zoals na de rode kaart voor keeper Jemal Tassew in de wedstrijd tegen Zambia. Fans slingerden hun vuvuzela's en andere attributen het veld op. Het kwam de Ethiopië op een boete te staan.

De Ethiopische fans zijn bovendien een uitzonderlijk kleurrijk gezelschap. Geen supporter leek zich vorige week niet in het groen, geel en rood te hebben gehesen. Voordeel was ook dat Ethiopië zijn wedstrijden in Nelspruit speelde, relatief dicht bij Johannesburg, waar een groot deel van de Ethiopische gemeenschap woont. "Ik probeerde vorige week inkopen te doen", zegt Gebrehama. "Maar alle Ethiopische winkels waren gesloten. Er was niemand meer in de stad. Iedereen was in Nelspruit."

En niet alleen de fans trokken de aandacht. Ook het Ethiopische spel kon op veel lof rekenen. Dat oogde vooral in de eerste wedstrijd tegen titelverdediger Zambia verzorgd en dynamisch. Dat terwijl praktisch niemand buiten Ethiopië ook maar één speler van naam kende. Bijna alle Ethiopische internationals voetballen in eigen land.

De verwachtingen werden dan ook al snel stevig opgeschroefd. Waar Ethiopië voorafgaand aan het toernooi had gezegd vooral internationale ervaring op te willen doen, stelde bondscoach Bishaw na het gelijkspel tegen Zambia opeens vol ambitie dat zijn team voor een plek in de finale zou gaan. "Waarom zou dat niet kunnen?" vroeg hij retorisch.

Dus werden ook zijn ogen zichtbaar vochtig aan het eind van de wedstrijd tegen Burkina Faso. De coach kon zijn teleurstelling langs de lijn niet verbergen. Fans op de tribune begroeven ondertussen opzichtig hun hoofden in hun armen: reddeloos verloren en gedesillusioneerd.

Gebrehama wil de hoop echter nog niet opgeven. "Als we dinsdag tegen Nigeria net zo spelen als tegen Zambia, dan winnen we." Het zou een extra zoete overwinning zijn, geeft hij toe. Want Nigeria is met 170 miljoen inwoners de belangrijkste andere grootmacht in het noorden van Sub-Sahara Afrika.

In dat ideale scenario verliest Zambia van Burkina Faso en gaat Ethiopië alsnog naar de kwartfinale. Maar ook als Ethiopië verliest is er geen man overboord, zegt Gebrehama. "Het feit dat we meedoen is al heel bijzonder. Ik bedoel, een land als Egypte kwalificeerde zich niet eens. We zijn hoe dan ook trots. En dit team heeft de toekomst. We zullen er de komende jaren zeker vaker bij zijn. Dat idee zal ons positief stemmen, ook na een eventuele nieuwe teleurstelling dinsdag."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden