Bij een tegenvallend resultaat ligt het aan iedereen, behalve aan Henk ten Cate.

Om nu te zeggen dat er erg veel is veranderd in de top van de eredivisie – nou nee. PSV is alleen nog sterker geworden en zal hoogstwaarschijnlijk nog eerder dan vorig seizoen de kampioensvlag mogen hijsen. AZ, Ajax en Feyenoord streden met Kerstmis 2005 om de tweede plaats achter de ongenaakbare kampioenen uit Eindhoven en dat is nu ook weer het geval, zij het dat FC Twente nog in de race is om aan te klampen.

Vorig seizoen had Ajax net zo weinig uitzicht op directe plaatsing voor de Champions League als nu. Maar vorig jaar vond heel Ajax om deze tijd al dat Danny Blind er niets van kon. Zoals eerder de trainers Ronald Koeman, Jan Wouters en Morten Olsen er niets van konden. Henk ten Cate heeft op lager niveau als trainer een aardige status opgebouwd, maar Ajax is natuurlijk wel even andere koek dan Vitesse, NAC, Boedapest, of hulptrainer bij Barcelona. Ajax is voor trainers een doorgangshuis, want bij Ajax weet iedereen het nu eenmaal altijd veel beter dan de trainer, die er sinds jaar en dag de koninklijk gehonoreerde pispaal van dienst is. Zelfs Johan Cruijff werd als trainer bij Ajax aan de kant gezet.

Sinds ik enkele weken geleden Henk ten Cate op het Kasteel aan het werk zag bij Ajax-Sparta, heb ik intussen wel enige twijfels over deze oefenmeester. Hij doet altijd zo verongelijkt. Bij een tegenvallend resultaat ligt het aan iedereen, behalve aan Henk. De ene keer deugt de scheidsrechter niet, de andere keer vindt hij de tegenstander maar niks, en als het niet loopt dan krijgen ook zijn eigen spelers er van langs. Tegen Vitesse was het volgens onze Henk ineens weer ’een mentaliteitskwestie’ bij zijn spelers. Ach, hoe vaak zal ik dat in een kleine veertig jaar al hebben gehoord? De trainer die klaagt over de mentaliteit van zijn spelers is de trainer die bij winst zegt ’ik heb gewonnen’ en bij verlies beweert ’ze hebben verloren’. Ik houd niet zo van die trainers, vooral niet omdat een trainer de eerste is die er voor moet zorgen dat zijn spelers met een goede mentaliteit op het veld staan.

Het doet me al bij al denken aan een coach die ik zelf nog enige tijd heb meegemaakt. Die jongen had bij tegenspoed altijd een vaste uitspraak, waarbij zijn gespreide armen het totale onbegrip over ons, arme sukkels, moesten benadrukken: Waar zijn we nu mee bézig!? Voor de grap riep ik eens terug: Dat vraag ik me van jou al het hele seizoen af. Meteen gewisseld natuurlijk. Want kom bij zo’n baasje op de bank niet met een grapje aan.

Onder de kerstboom waande ik me na Vitesse-Ajax weer even op m’n brutaalst in de richting van een trainer. Op de televisie zag ik dat de spelers van Ajax 1, in hoofdzaak volwassen mannen, gehoor hadden gegeven aan de verplichting van Henk ten Cate op Eerste Kerstdag in de slagschaduw van de Arena een straftraining te komen volgen. Dat ze allemaal kwamen en dat niemand het lef had om tegen die knettergekke trainer te zeggen dat hij alles kon vragen, maar toch echt niet om huis en haard te verlaten op die enige echte familiedag van het jaar – ja, dat verbaasde me enorm. Het overtuigde mij er eens te meer van dat Ajax ook dit jaar geen schijn van kans zal maken op het kampioenschap. Van een elftal dat zich als een stelletje makke schapen gedraagt en niet de ballen heeft om die knettergekke trainer eens eventjes op zijn nummer te zetten, verwacht ik dus niets meer. Hooguit meespartelen in de Uefa Cup, het internationale troosttoernooi.

Hoe dat dan had gemoeten, dat weigeren van Henkie’s bevel? Simpel. Er van uitgaande dat de strafmaatregel in de bus op de terugreis bekend werd gemaakt, had de aanvoerder, of de oudste, of de brutaalste speler even spoedoverleg binnen de groep moeten organiseren en na vijf minuten dit tegen Henkie moeten zeggen: Beste trainer, je kunt de kerstboom in! Knoop even goed in je oren dat we morgen niet komen trainen. Niemand! Als spelersgroep wensen we je goede kerstdagen en een even prettige als eenzame training toe!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden