Bij een kalme zee gaat het ook met volwassen kerels soms mis

Opvallend veel mensen in nood werden deze week uit de zee bij Scheveningen gered. Ze onderschatten de stroming en raken dan in paniek.

Golfbreker 45 is gevaarlijk. Dat komt door zijn ligging, recht achter het Kurhaus. Bij het hotel komen de meeste mensen het strand op. Daar duiken ze in zee, naast de golfbreker, ondanks het waarschuwingsbord. Dat is vragen om moeilijkheden.

De eerste fout die zwemmers maken is onderschatting, zegt Jaap Ligthart van de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade. „Volwassen mannen denken ’Wat kan mij gebeuren in een kalme zee?’ Tot de stroming ze pakt.” Dan slaat de paniek toe. Terugzwemmen lukt niet, mensen raken buiten adem en slikken zeewater in.

Zeker zeventig mensen zijn deze week door het Kustdetachement van de politie Haaglanden uit het water gevist. Bijna alle slachtoffers hadden schaaf- en snijwonden, veroorzaakt door de scherpe basaltblokken waar de golfbrekers uit bestaan. Een man en een vrouw moesten de nacht met verdrinkingsverschijnselen in het ziekenhuis doorbrengen.

Het waren ’ongewoon hectische dagen’, zegt Marcel Krabbendam op de politiepost. Golfbreker 45 ligt voor zijn deur. „Alle ongelukkige factoren vielen samen: een langdurige noordoostenwind, met een sterke aflandige ebstroom op het midden van de dag.” Dat maakt de stroming langs de kustbrekers extra verraderlijk. Tel daar de hardleerse, vakantievierende jongeren bij op. „Dan stuur je iemand weg bij de breker en 45 minuten later moeten we hem alsnog redden. Vervolgens ligt hij kotsend aan de kant.”

Tot donderdag stond de politie er alleen voor. De vrijwilligers van de reddingsbrigade werken alleen in weekenden en schoolvakanties. Gisteren zijn ze – gezien het ongewoon hoge aantal drenkelingen – alsnog opgetrommeld.

Teamleider Dennis Schouten schetst ’s ochtends de dag: hoogwater om 13.20 uur. Dat betekent dat de golfbrekers drie uur later droog liggen. Daardoor stroomt het water niet over de basaltblokken, maar erlangs. De stroming is dan op zijn sterkst en het gevaar voor de zwemmers het grootst. Dit zijn de moeilijke dagen voor de reddingsbrigade, vindt Schouten. Het lijkt een rustige stranddag met weinig mensen in zee. „Maar incidenten zijn dan meestal ernstig en onvoorspelbaar.”

Jaap Ligthart en een collega patrouilleren langs de kust, tussen golfbreker 42 en 46. Daar is Scheveningen op zijn drukst. Toch hoeven de vrijwilligers weinig te doen vandaag. Er zijn minder badgasten en de wind is gedraaid naar het zuiden. De vrijwilligers sturen zwemmers weg die te dicht bij de golfbrekers komen. Reddingen zijn niet nodig.

Vandaag wordt het weer druk en draait de wind terug richting het noorden. De reddingsbrigade is gewaarschuwd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden