Bij een ‘ja’ wordt de macht van de Turkse president wel erg groot

"Vanaf het moment dat Erdogan in 2014 president werd heeft hij eigenhandig zijn takenpakket uitgebreid." Beeld AFP

De Turken beslissen bij het referendum op 16 april of ze hun grondwet willen wijzigen. Drie vragen over de herziening die president Erdogan voor ogen heeft.

Waarom wil Erdogan de grondwet veranderen?

Volgens de Turkse president is een grondwetswijziging onder andere nodig om effectiever op te kunnen treden tegen terreur. In Turkije is bijna iedereen het er over eens dat de grondwet aan herziening toe is. De laatste versie dateert uit de jaren tachtig van de vorige eeuw toen de militairen aan de macht waren, zegt Kerem Öktem. 

Volgens de Turkse politicoloog van het centrum voor Zuidoost Europese studies in Graz zouden veel Turken graag zien dat de militaire toon in de grondwet wordt aangepast. “Ze willen dat individuele vrijheden beter worden vastgelegd. Maar de wijziging die nu aan de Turken in het referendum wordt voorgelegd, gaat daar helemaal niets voor veranderen. Die gaat alleen over het doorvoeren van een ander type regime.”

Is het presidentieel stelsel dat Erdogan wil doorvoeren uniek?

De Turkse president verwijst zelf graag naar het Amerikaanse presidentiële systeem. Maar die vergelijking gaat niet op. Een belangrijk verschil is bijvoorbeeld dat in het voorgestelde Turkse systeem de president anders dan in de VS, partijvoorzitter mag blijven. Dat betekent dat hij indirect invloed heeft op het parlement. Hij mag immers als voorzitter een lijst van volksvertegenwoordigers opstellen. Uitvoerende en wetgevende macht komen dan gedeeltelijk in één hand terecht.

Bovendien is in de Verenigde Staten de scheiding der machten veel beter verankerd. Het Congres en de rechterlijke macht controleren daar de regering. Bij het systeem dat Erdogan voorstelt, mag de Turkse president zelf rechters benoemen. De functie van premier wordt helemaal afgeschaft.

Maar misschien is wel het belangrijkste verschil de fase van democratie waar het land in verkeert, stelt Öktem. “De democratie in Turkije is nog relatief pril. Het duurt decennia, zo niet eeuwen, om democratische instituties sterk te maken. Helaas kunnen ze daarentegen heel makkelijk en snel worden afgebroken.”

Democratie komt te voet en gaat te paard wil Öktem maar zeggen. Een vergelijking met het Amerikaanse systeem vindt de Turkse expert dus niet terecht. “Ik denk eerder aan een vergelijking met Venezuela onder de inmiddels overleden leider Chavez, of aan sommige regimes in het Midden-Oosten.”

Zal er in de praktijk veel veranderen?

Turkije mag dan officieel een parlementair stelsel hebben, in de praktijk heeft het bestuur veel trekken van een presidentieel systeem. Zo mogen de Turken hun president sinds 2007 rechtstreeks kiezen.

En ook al is in de huidige Turkse grondwet vastgelegd dat de president vooral een ceremoniële rol heeft, zijn macht is in feite veel groter. Vanaf het moment dat Erdogan in 2014 president werd, nadat zijn termijn als premier was afgelopen, heeft hij eigenhandig zijn takenpakket uitgebreid. Zo zit hij regelmatig vergaderingen van de regering voor terwijl dat eigenlijk de taak van de premier is.

“De facto heeft Turkije al een presidentieel systeem. Als het ja-kamp wint wordt zo’n systeem gelegaliseerd”, aldus Öktem. En dat systeem zal volgens hem vooral in dienst van één persoon worden gesteld. Want als de wijziging wordt aangenomen en in 2019 wordt doorgevoerd, kan Erdogan in principe nog tot 2029 aan de macht kunnen blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden