Bij een bloedmaan kun je beter zien hoe rond hij is

De bloedmaan van afgelopen 15 april. Beeld Getty Images
De bloedmaan van afgelopen 15 april.Beeld Getty Images

Eén bloedmaan is al zeldzaam, maar een serie van vier is echt uniek. In een periode van anderhalf jaar zijn er vier totale maansverduisteringen te zien. Vannacht is de tweede in de serie.

Nienke Schipper

Bij een maansverduistering staat de aarde precies tussen de zon en de maan in. Ondanks dat de maan ongeveer eens in de 28 dagen rond de aarde draait, komt dit door zijn elliptische baan maar zelden voor. Bij een totale eclips buigt de aarde al het licht van de zon af en valt alleen het licht uit het rode spectrum op de maan. Vergelijkbaar met het rode licht dat zichtbaar is bij zonsondergang.

De maan wordt daardoor donkerder en roder van kleur. Als de maan niet zo fel is verlicht, wordt zijn vorm beter zichtbaar en kun je duidelijker zien dat het om een driedimensionaal hemellichaam gaat.

Gemiddeld komt een totale maansverduistering eens in de twee jaar voor. Dat er nu in vier zichtbaar zijn in anderhalf jaar tijd is dus zeldzaam. Het zal de komende twintig jaar niet meer voorkomen. De eerste totale maansverduistering was op 15 april van dit jaar en de laatste is op 28 september 2015.

Slecht voorteken
Voordat de wetenschappers het fenomeen van de totale maansverduistering konden verklaren dachten onze voorvaderen dat het slecht voorteken was. Die angst is tegenwoordig geheel verdwenen en mensen kijken alleen nog maar vol bewondering naar het hemelspektakel.

Bewoners van Noord-Amerika zitten de aankomende eclips op de eerste rij, die zelfs tot in Japan zichtbaar zal zijn. Helaas voor ons en andere landen in onze tijdzone, is aan deze kant van de wereld de bloedmaan niet zichtbaar. We zullen moeten wachten tot 28 september 2015 voor we weer de maan aan de hemel zien branden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden