Bij E&O zijn de boodschappen gered

Spelers van noodlijdende Emmense handbalclub zamelen geld in om seizoen af te maken

De bezuinigingen overvielen de spelersgroep van E&O als een dief in de nacht. Het bestuur van het noodlijdende Emmense handbalbolwerk bevroor van het ene op het andere moment de salarissen, nam de semiprofs hun auto's af en staakte de huisvesting. Een voedingsbodem voor een hete strijd, zou je zeggen. Niets bleek minder waar, de handballers gingen eigenhandig met de pet rond.

Vrijdagavond, twee weken geleden. Clubman Maarten Lueks en zijn medespelers bij eredivisieclub Emmen & Omstreken vernemen van de clubleiding dat de Drentse vereniging op omvallen staat. De vijfvoudig landskampioen en een van de laatste traditionele handbalbastions, kampt met een tekort van twee ton. Schuldeisers willen hun geld zien. "De boodschap van het bestuur was voor sommigen heel bot", recapituleert Lueks, geboren Emmenaar. "Voor een aantal is handbal de enige inkomstenbron."

Nauwelijks een etmaal na de onheilstijding lag er al een plan op tafel, vertelt Lueks. Van de spelers, voor de club. "We wisten hoeveel geld wij nodig zouden hebben voor de woningen en hoeveel om rond te komen met de boodschappen. Voor een enkeling hebben wij werk geregeld. Anderen hebben 100 procent ingeleverd, met name de spelers die thuis wonen."

Vijftienduizend euro haalde de spelersgroep in korte tijd op, bij hen zelf maar vooral bij familie, vrienden, kennissen en bekenden. Emmen en omgeving toonde zich ongekend gul, aldus Lueks. "Het is mooi om mee te maken, zulke solidariteit. We hadden ook kunnen zeggen: stik er maar in. De ploeg kan het nu uitzingen tot aan het einde van het seizoen."

Met gemeente en andere schuldeisers zijn inmiddels betalingsregelingen getroffen. E&O als vereniging, is Lueks' verwachting, zal de storm wel overleven. Of er volgend seizoen nog een eredivisiewaardige mannenploeg staat, is maar de vraag. Lueks vindt dat van ondergeschikt belang. "E&O is tachtig jaar oud. Zoveel traditionele clubs zijn er niet meer, Aalsmeer is de andere. Deze vereniging mag niet zomaar omvallen."

Lueks' vader was voorzitter bij E&O. Handbal speelt hij sinds zijn vijfde. Zijn clubliefde is vanzelfsprekend. Die van de Randstedelingen en buitenlandse spelers niet. Een verklaring voor hun betrokkenheid moet je volgens Lueks zoeken in het DNA van E&O. "We spelen in een van de mooiste hallen van Nederland. Er komt veel en fanatiek publiek kijken. De club is eigenlijk meer familie dan een sportvereniging."

Voor en na elke training zitten sommigen uren samen in de auto. Verjaardagen vieren ze met elkaar. Opofferingen zijn er zowel op als naast het veld. Het is passie dat de groep bindt, weet Lueks die zijn hoofd schudt als weer een noodlijdende voetbalclub het nieuws haalt. "Het steekt als je leest dat een gemeente voor reddende engel speelt en een stadion overneemt. E&O gaat om twee ton misschien naar de kloten, terwijl Vitesse 25 miljoen euro verlies lijdt. Dat is soms moeilijk te relativeren", zegt de student die in Groningen een opleiding industrieel-technisch management volgt.

Verwijten doet de pas 22-jarige Emmense clubman niemand. De schuldenlast is het resultaat van jarenlang boven je stand leven, van bestuur en spelers, trekt Lueks het boetekleed aan. "Ik heb er zelf aan meegewerkt. Ik had ook mijn wensen. Achteraf kun je alleen maar kritisch zijn waarom er niet eerder is ingegrepen." Toegegeven, meent Lueks,het is geen gezonde ontwikkeling als spelers de primaire taken van een bestuur overnemen. Het is eenmalig, verzekert hij.

Lueks laat een levensvatbare handbalclub achter als hij zich straks - noodgedwongen ¿ op de afronding van zijn studie stort. "Ik wilde vorig jaar al een punt zetten achter mijn topsportcarrière. Ik ben doorgegaan omdat ik de club wilde steunen. De pijn na elke wedstrijd vanwege mijn schouderblessures is nu zo groot, dat ik wel moét stoppen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden