Bij DSB ieder zijn eigen claim

RIJSWIJK (ANP) - Advocaten, financieel experts en particulieren staan in de rij om claims in te dienen bij de curatoren of bestuurders en voormalige bestuurders van de DSB Bank. Zij dienen niet allemaal dezelfde belangen. Hier volgt een overzicht:

De Stichting Hypotheekleed van Pieter Lakeman mag inmiddels tot een van de bekendste gerekend worden. De oproep van Lakeman om massaal geld weg te halen bij DSB bracht de hele affaire in een stroomversnelling. Hypotheekleed komt op voor mensen die door DSB met een te hoge hypotheek opgezadeld zouden zijn en de daaraan gekoppelde koopsompolissen. Lakeman wil individuele schadeclaims voor de mensen die hij vertegenwoordigt.

Mensen die menen dat Lakeman ze juist meer leed heeft berokkend, hebben zich inmiddels verenigd in Lakemanleed. Dit is een initiatief van een particulier die zegt samen met een Amsterdams advocatenkantoor een claim voor te bereiden tegen Lakeman, tegen zijn stichting en tegen hem persoonlijk.

Lagere maandlasten

De Stichting Steunfonds Probleemhypotheken van Jelle Hendrickx had een mondelinge overeenkomst met DSB waarbij gedupeerden lagere maandlasten in het vooruitzicht werden gesteld. De vraag is of die mondelinge overeenkomst nu nog enige waarde heeft. De insteek van Hendrickx was het gezamenlijke belang.

Advocatenkantoor Van Dijk & Co, dat opereert onder de naam Consumentenclaim, pakt het groots aan en dient claims in tegen alle personen en instanties waarvan het kantoor meent dat zij een rol hebben gespeeld in de hele affaire. Zo kunnen onder meer Gerrit Zalm, Dirk Scheringa, Ed Nijpels, DNB en AFM een claim tegemoet zien. Consumentenclaim staat iedereen bij die zich meldt, ook mensen die meer dan een ton bij DSB hadden staan of een achtergestelde depositorekening hadden.

VVD'ers

Advocatenkantoor Bartels stelt ook alle VVD'ers die bij DSB werken of gewerkt hebben aansprakelijk, zoals Frank de Grave. Ook zij komen op voor mensen met meer dan een ton op de Wognumse bank en de achtergestelde depositohouders. Bartels opereert in deze onder de naam Te Hoge Hypotheek.

De Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO) is de derde club die opkomt voor mensen die meer dan 100.000 euro aan DSB hadden toevertrouwd of voor de hoge rente van de achtergestelde deposito's gingen. SMCO handelt ook onder de naam collectief onrecht.

Ongetwijfeld zijn of komen er nog meer vertegenwoordigers voor de gedupeerden. Overigens kunnen gedupeerden ook terecht bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden