Bij de VVD moeten vooral de anderen tegen een stootje kunnen

Het valt niet mee het voorstel van het VVD-Kamerlid Nicolaï tot verruiming van de vrijheid van meningsuiting aanstonds op waarde te schatten. Aan helderheid in de doelstelling ontbreekt het niet. Nicolaï wil dat je in onze democratische samenleving alles moet kunnen zeggen, zolang je niet oproept tot geweld en zolang de uitspraken worden gedaan in het kader van het publieke debat. Ruim baan dus voor het vrije woord, en dat is volgens Nicolaï ook goed om de boel bij elkaar te houden. Het is volgens de liberaal niet (langer) nodig bevolkingsgroepen tegen belediging te beschermen en het aanzetten tot haat en discriminatie te verbieden.

Tegen deze visie valt wel het een en ander in te brengen, maar het is mooi dat de VVD zo stevig voor de uitingsvrijheid als fundament van onze democratie opkomt. Alleen is de vraag of de liberalen zelf in staat zijn er consequent naar te handelen. Nog maar enkele weken terug stemde de fractie in de Tweede Kamer tegen de aanstelling van de moslim Ali Eddaoudi tot geestelijk verzorger in de krijgsmacht vanwege de ’foute opvattingen’ die hij in het verleden als columnist had verkondigd. De fractie bedoelde daarmee opvattingen ’die strijdig zijn met de waarden en normen van onze rechtsstaat’. Hoe verhoudt zich dat stemgedrag met het voorstel van Nicolaï?

Die vraag verdient een serieus antwoord, want het was niet de eerste keer dat de VVD zich op dit vlak inconsequent toonde. Nog niet zo erg lang geleden pleitte zij voor vervolging van het orthodox-protestantse Kamerlid Van Dijke en de imam El Moumni wegens hun krachtig verwoorde afwijzing van homoseksualiteit. De VVD wekt dus ten minste de indruk minder ruimhartig tegenover het vrije woord te staan zodra dit haar niet bevalt of dit althans kwetsend is jegens een bepaalde groep in de samenleving.

Waar zij zelf dus niet ongevoelig blijken voor het effect van woorden, is het verrassend dat de liberalen nu een bijna absolute uitingsvrijheid bepleiten. Nicolaï gaat er zelfs van uit dat beledigende woorden kunnen helpen tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen te overbruggen. In zijn visie worden kwetsbare groepen er weerbaar van. De islamitische immigranten moeten, simpel gezegd, maar tegen een stootje kunnen. Dat moet je maar met droge ogen durven uitspreken als je zelf keer op keer blijk geeft van lange tenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden