Bij de voorbeden wordt de vrijgezel in één adem genoemd met zieken en eenzamen

LISETTE VAN DE BURGWAL

In hokjes gestopt worden is niet leuk. Daar weet Aukelien van Abbema alles van. Als vrijgezel wordt ze in haar kerk geregeld met medelijden aangesproken: "Ach, ben jij nog alleen? Zo'n leuke meid als jij?" In haar boek 'Single in de kerk' betoogt ze dat het juist fijn is om vrijgezel te zijn in een kerkelijke gemeenschap. Het woord 'vrijgezel' heeft ze echter ingeruild voor 'single', omdat ze dit prettiger vindt klinken.

In Kerkblad, informatie- en opinieblad van de Protestantse Gemeente Assen, geeft Helène van Noord haar mening over het boek. Ze uit haar kritiek op datingbureaus, die "onbewust of bewust een signaal geven dat met z'n tweeën zijn beter is dan alleen". Ook vindt ze het vervelend dat vrijgezellen worden benaderd "als een probleemgroep waar iets mee is en iets aan mankeert". Zo zouden vrijgezellen bij haar in de kerk tijdens de voorbeden in hetzelfde rijtje worden genoemd als "de zieken, de eenzamen en de verdrietigen." Volgens Van Noord gaat het in de kerk om verbondenheid, terwijl vrijgezellen als buitenstaanders worden gezien.

De antroposofen hebben wel een oplossing voor deze singles. Als je niet verbonden bent aan een partner of kerkgemeenschap, word dan boer. In een biologisch-dynamische boerderij staat alles namelijk met elkaar in verbinding: mensen, dieren, planten, aarde en de kosmos. In Happi-food, een eenmalige vervanger van spiritueel maandblad Happinez, wordt de gang van zaken op zo'n boerderij uitgebreid beschreven. Landbouw bedrijven gebeurt hier volgens de ideeën van Rudolf Steiner, grondlegger van de antroposofie. Het idee is dat alle aspecten van de natuur op de boerderij te vinden zijn. Zo komt de mest op de akker van eigen dieren en gebeurt de bestuiving van gewassen door bijen van de boerderij zelf. Het gaat zelfs nog iets verder. "Om groei en rijping in harmonie te brengen, kun je werken met preparaten. Eén zo'n preparaat is een met gemalen kwarts gevulde koehoorn; die stop je een tijd in de grond en daarna verdun je de inhoud met water dat je langdurig en meditatief roert. Door dat roeren geef je als boer ook je eigen levensenergie aan het water."

Enkele maanden geleden waren de antroposofen in het nieuws na het uitbreken van de mazelen op een vrije school in Den Haag. Meer antroposofen dan gereformeerden zouden hun kinderen niet inenten tegen de ziekte. In Trouw kwamen daarom verschillende betrokkenen aan het woord: een flexibele antroposofe die achteraf gezien haar kind liever niet had willen inenten, antroposofische artsen en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ondanks de aandacht voor hun visie op het onderwerp, bleken antroposofen zich onbegrepen te voelen. Het in Trouw geplaatste stuk van arts en antroposoof Jaap van de Weg was voor hem dan ook niet genoeg. In Motief, tijdschrift voor antroposofie, staat deze maand een uitgebreide versie ervan. Hierin schrijft Van de Weg dat we niet moeten "proberen om zijn wil door ons ingrijpen te veel te verstoren". Want, vindt Van de Weg, "Ook in het optreden van ziekten is Gods hand te zien. Dat moet men accepteren." Bovendien is de mens zelf verantwoordelijk voor de ziekten die hij oploopt. "Schuld is hier niet het juiste begrip; het is echter wel je eigen aangelegenheid", zegt hij hierover. Op deze manier probeert hij het survival of the fittest-idee, waar een medeantroposoof in Trouw over vertelde, te nuanceren.

Van de Weg beschrijft karma als de oorzaak van ziekten, want disharmonische gewoontes in de ziel zouden tot disharmonie in de organen leiden. Ook indrukken van vorige levens hebben invloed op de gezondheid. Wat een zieke met deze informatie moet? Streef naar acceptatie om geen nieuwe ziekten op te lopen door disharmonie, aldus Van de Weg. Hij schrijft echter niets over de zieke kinderen die door hun ouders niet mogen worden ingeënt. Moeten zij dan ook maar leren om de ziekte te accepteren?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden