Bij de VN steekt Trump zijn eigen loftrompet

President Donald Trump tijdens de Algemene Vergadering van de VNBeeld AP

De wereld is mooier en beter geworden sinds Donald Trump is begonnen als president van de VS. Dat zei hij in zijn toespraak tot de Verenigde Naties. 

Een trotse, tevreden Trump sprak in New York de 192 overige lidstaten van de VN toe. Deze keer geen 'fire and fury' en ook weinig verongelijktheid. De president keek voldaan terug op de grote vooruitgang die hij ziet sinds hij in het Witte Huis zit. 

In zijn eigen land gaat het beter, vooral dankzij de bloeiende economie, en ook de rest van de wereld is erop vooruit gegaan. Zo is er volgens Trump 'grote vooruitgang' geboekt in de relaties met Noord-Korea. Hij bedankte leider Kim Jong-un voor diens 'moed', die zou blijken uit de bereidheid om te werken aan ontwapening en vrede. 

Nieuwe toon

Trump dreigde Noord-Korea een jaar geleden nog met hel en verdoemenis. Kim moest het toen ontgelden, de ‘kleine raketman’ moest vrezen voor ‘totale vernietiging’ van zijn land als hij zijn kernraketten niet snel opgaf. Die raketten zijn er nog altijd, maar de Amerikaanse toon is duidelijk veranderd. 

Harde woorden waren er dit jaar wel voor Iran. Hij riep de andere landen op Teheran onder druk te zetten, om zo te voorkomen dat het zijn 'bloedige agenda' in Syrië en Jemen kan realiseren. "De Iraanse leiders zaaien chaos, dood en destructie." Daarom blijven de economische sancties tegen Iran in tact, ook al willen andere landen daar niet aan meewerken, en komen er begin november nieuwe maatregelen bij. 

De Algemene Vergadering van de VN, die vandaag begint, is de jaarlijkse topontmoeting van wereldleiders. Meer dan 190 presidenten, premiers, ministers en andere vertegenwoordigers spreken de vergadering toe. En zoals ieder jaar waren veel ogen gericht op de president van de Verenigde Staten, die als een van de eersten aan bod kwam. 

Medewerkers van Trump maakten zich vooraf zorgen dat hij zich te positief zou uitlaten over zijn tegenstanders, zo meldt The New York Times. Zo noemde hij de Iraanse president Hassan Rohani in een tweet een ‘fijne man’. Een ontmoeting met Rohani in de wandelgangen van de VN moest koste wat kost voorkomen worden. 

Maar die fijne man Rohani zal niet aanwezig zijn bij een vergadering van de Veiligheidsraad van de VN, die woensdag op het programma staat. Trump zit de vergadering deze keer voor, dankzij een rotatiesysteem dat toevallig zo uitpakt dat de VS voorzitter zijn terwijl de president in New York is. 

Van de agenda afgevoerd

Trump wilde Iran op de agenda zetten, wat de aanwezigheid van dat land met zich mee zou brengen. Zijn medewerkers wilden Iran en zijn kernprogramma juist niet op de agenda - niet officieel in ieder geval. Op papier gaat het nu om het tegengaan van de verspreiding van massavernietigingswapens in het algemeen.

Tijdens een vergadering over Iran zou duidelijk worden dat de VS en Europa tegenover elkaar staan. De Amerikanen hebben sancties ingesteld tegen Iran, waar de Europese Unie niet aan mee wil werken. Die verdeeldheid zou nog pijnlijker worden door de aanwezigheid van Rohani.

Dat Trump zelf voorzitter is van deze zitting van de V-raad, veroorzaakt op zichzelf al ongerustheid bij de VN. De president staat niet bekend als een onpartijdige voorzitter, die urenlang geconcentreerd kan blijven terwijl anderen aan het woord zijn.  

Lees ook:

Wat is de Mensenrechtenraad nog waard zonder de Amerikanen?

De Mensenrechtenraad van de VN werkt niet en daarom stappen de Verenigde Staten eruit. Wat betekent deze stap en hebben de Amerikanen een punt? Vijf antwoorden.

Op stap met minister Kaag bij de VN in New York: 'Nederland heeft een goed verhaal'

Van Waterdag, Civicus en Rem Koolhaas naar de Veiligheidsraad. 'Aanwezig zijn, geeft al een boodschap af.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden